От х:

Днес в x:

Българите, евакуирани от Ухан, са в добро здравословно състояние

Българите, евакуирани от Ухан, се намират във ВМА, в добро здравословно състояние.

Както физикалният преглед, така и тестът за коронавирус не показват заразяване. Момчето и момичето са усмихнати, наспали се, добре са, заяви на брифинг шефът на инфекциозното отделение на ВМА Георги Попов.

Пациентите са настанени в стаи с контролиран достъп, оборудвани са с хепафилтри, и са мотивирани да прекарат целия период там, под наблюдение, обясни още Попов.

На момчето и момичето ще бъдат направени още един тестове по средата на периода на карантината, за да бъде изключена възможността българите да са се заразили по време на полета до Франция.

Тази сутрин френският министър на здравеопазването Анес Бюзен съобщи, че 36 души от пътниците в самолета показват симптоми на коронавирус. Други 16 чужденци със симптоми са изпратени в родните им държави.

Другите трима наблюдавани българи са в добро състояние и няма признаци за коронавирус.

Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, посочи , че при нужда ще се разпореждат допълнителни мерки. В момента основните мерки са контрол по граничните пунктове, но сме близо до това да се наложи забрана за всякакви пътувания до и от Китай. На този етап до силно ограничаване на потока пътувания до Китай по естествен път е силно ограничен.

Тази седмица и на летищата във Варна и Бургас ще бъдат монтирани нови термокамери, тъй като наличните са в лошо състояние. Най-големият поток е на терминал 2 в София, най-малък е потокът в Бургас. Ангел Кунчев предупреди обаче, че в световен план ефективността на граничния контрол при такива епидемии, които се предават по въздушно-капков път, е 20 - 25%.

Правим това, което правят и другите държави и колегите от ЕС, изтъкна той.

Много са неизвестните около този вирус, подчерта Кунчев на въпрос за това дали сме готови да приложим лечение. Все още няма пълна сигурност кой е животинският вид, от който тръгва заразата, а последните данни показват, че вирусът се предава не само по въздушно-капков път. Вирусът е открит и в изпражнения на хора, което означава, че не знаем какъв може да е пътят му и разпространението му от тук нататък.

Много е важно системата в страната да е внимателна и да се подават сигнали при всеки един съмнителен случай, за да се вземат мерки. Ангел Кунчев обаче подчерта и че системата не трябва да се задръства от фалшиви сигнали и паниката на хората.

По въпроса за ползване на китайски стоки, Ангел Кунчев бе категоричен, че няма никакъв риск, тъй като само теоретична е възможността вирусът да издържи изолиран до 2-3 часа.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини