От х:

Днес в x:

Футболният ни коптор се обитава от житейски комплексари

Георги Христов



„Огледай се, човеко, малко, ти нещо сигурно си сбъркал:
събаряш храм, строиш колиба. И си доволен. Туй е страшно" *


Храмът на великата игра футбол в България е вече безвъзвратно съборен.В него няма свещеници, само търговци. Които купуват и продават интереси. Разликата с търговците в онзи храм от който ги е изгонил Иисус е, че тези пледират да са светци. Или поне първосвещеници, които казват и ние трябва да вярваме кое е правилното и кое не.

След трагичната за нас футболна среща с Ирландия, един футболен първосвещеник каза-горд съм с футболистите, играхме добре, това е пътя. Моля?! Ние шизофреници ли сме? Или гледахме друг мач? Или не ни набиваха в главите че ирландците за нищо не стават? Един мой колега съвсем сериозно дори твърдеше че им повеждаме с 2:0 от съблекалнята. Човек с дългогодишен опит и като спортист и като журналист. След като той така се е сбъркал, значи и съзнанието на обикновения запалянко е сбъркано. Или промито от търговците, имащи се за първосвещеници във Футбола.



Настоящите редове нямат за цел да охулят националния отбор. Нито футболът ни. Какво по-голямо охулване от факта че трeти поред квалификации ще ги гледаме по телевизора. А ние дано видим колибата в която футболът ни живурка от много време насам.

Ирландците излязоха и ни побъркваха в първите 20-тина минути. После вкараха гол с глава-в центъра на защитата ни. Идеята че там трябва да е Бербатов е абсурдна-нали за това имаме защитници наречени централни.. Тогава трябва да е грешка, когато те не засекат центриране пред противниковата врата за гол. После изравнихме благодарение на 12-я играч на България- Кевин Килбейн. Онзи същия който си вкара автогол за 1:1 на мача в Дъблин. После-мъка. 1.5 голови положения до края. Шутове отдалеч. Мотане докато неорентираните гости не можеха да изнесат топката, доволни разбира се и от този хикс. Той им стига. И тук идва въпроса-на какво е доволен Наско Сираков. Че нашите не могат да спрат топката? Че не могат да подадът няколко бързи паса един след друг? Че не знаят да играят с глава и да се пласират при статични положения. Питайте някой треньор-това се учи в началото на футбола. Нещо като А и Б е. Хора, ако вие във вашите професии си вършите така работата, бъдете сигурни че веднага ще ви уволнят. Стига работодателят ви малко от малко да държи на качеството. Но понеже ние сме Българи- нека посочим виновник. Още повече че има такъв.



Треньорът. То и без това всички треньорски клишета почват със „аз редя състава и аз имам отговорноста за него" Респективно, той има отговорноста за резултата положителен или негативен. Станимир Стоилов, така наречения „Мъри" е карикатура. Не толкова голяма колкото Стоичков. Не толкова дразнеща като Херо, нито толкова безгръбначна и флегматична като Пламен Марков. Но той просто не може. Националния не е училище за футболисти, но не и за треньори. Стоичков го доказа с катастрофален резултат. Вижте му езика на тялото. Държи се все едно непрекъснато се гледа отстрани. Марков костюм, ръцете прибрани отпред, с премерени жестове когато дава указания. То дори и един Фабио Капело от висотата на своите 60 и няколко години се държи понякога като маймуна когато гледа играта на Англия представете си !!!, и нещо не му харесва. Ама нашия да се вбеси-да се разяри край тъч-линията на безобразията на терена? Не и в този живот.



Той е слуга на интереси. На помощник треньора си- не на Краси Безински, оня другия с обецата на ухото който въведе понятието огранизация за шампионската титла. Вие кажете на какво ви намирисва това. Нито един чорбар в състава! Те и без това за нищо не стават, ама Велизар уж е твърд титуляр там в Украйна. Япония и Израел обаче са по-добри. Нови лица? Кои бяха че не разбрахме. Манолев, Ивелин Попов, Валентин Иванов, Мартин Камбуров, Димитър Рангелов. Правилно-контузени и не са във форма. Не че когато бяха здрави бяха твърди титуляри. Не че Мартин Петров и Божинов са във форма. Но пък Благо Георгиев им е резерва.

Макриев, кой??? Някой знае ли къде играе и по важното с какво е заслужил да е национал. Може и да знаете, 42 хиляди на терена така и не го разбраха. Къде игра Бербатов? Халф! Правилно там го слага Алекс Фъргюсън. България не е Манчестър Юнайтед. Бербатов е таран. Ако вместо да изнася, бе стоял отпред до другия нападател/който и да е той/ можеше и да вкара от нищото както го е правил 41 пъти с националната фланелка. Само Бонев има повече, засега. Когато най голямата ти звезда и голмайстор, е раздал най много успешни пасове/ статистиците могат да проверят/, и е участвал в половин дузина единоборства в средата на терена, има нещо сбъркано в треньорската ти концепция.

За Стоилов е валидно това което е валидно за 90% от националите ни. Закърмени са в млякото на родното ни футболно първенство. И са излезли когато вече са изградени футболисти. Нищо против него. Провалът му обаче е предначертан. След него вече няма надежда за търтеите по високите етажи на футбола. Единствения ход, с каквито и последствия да е, е да се ангажира треньор от чужбина. Това, че не бил запознат с действителността на родната ни футболна картинка, е само плюс. Действителността смърди. И малко от малко да я промени, ще имаме някакъв напредък. Като Босна, Словакия, чак за Гърция не се надяваме.

И накрая нещо за феновете. Отговорността за това е ваша. Докато в колибката ви харесва тя няма да се промени. Футболът си остава един и същ и в Англия и в Италия. Да твърдите че онзи футбол не е за нас Българите, си е проява на комплексарщина. Те онези по три топки /не футболни/ ли имат? Или по 5 крака и два чифта дробове. Нямаме техните пари, но смея да твърдя че по креативност, на моменти гениалност, нацията ни ги превъзхожда. Номера е, да се опитваме да постигнем идеала и по пътя на опита да отбележим развитие. Иначе ще си стоим в коптора на футбола/ и живота/ и даже ще започне да ни харесва. На някои вече започна.


*Андрей Германов, поет. Едно от доказателствата че гениалността живее и в България.




Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини