От х:

Днес в x:

4 °C

Изследовател предупреди за опасност от падащи от небето части от ядрени реактори

Водещият изследовател от Института за космически изследвания на Руската академия на науките Натан Айсмонт предупреди за опасността от падащи от небето фрагменти от ядрени реактори, повечето от които принадлежат на съветските космически кораби в погребална* орбита, предаде РИА Новости.

"Имаше неприятен случай, когато устройство, летящо на голяма надморска височина с ядрен реактор, се срина. И ако самото устройство никога не трябва да влиза в плътните слоеве на атмосферата, то фрагментите, които са се образували, капки гориво, бързо се снижават и могат да влязат в атмосферата. Очевидно решението за пускането на тези устройства в погребални орбити не беше напълно успешно и проблемът остава", предупреждава експертът.

Агенцията също така съобщава, че Космическият съвет на Руската академия на науките покани съответните руски отдели да следят отблизо такъв космически кораб и да оценят вероятността от срещата им със земната повърхност.

От времето на ядрената надпревара в орбита са останали значителен брой действащи сателити. През август 2019 г. военният експерт Дмитрий Корнев написа, че съветско-руският комплекс за автоматичен контрол на мащабен ответен ядрен удар (известен на Запад като Dead Hand - Мъртва ръка) може да даде команди на перспективната руска крилата ракета с глобален обсег Буревестник.

През 1970-1988 г. СССР изстрелва 31 спътника с термоелектрическа ядрена централа в ниска земна орбита. През януари 1978 г. фрагменти от един от тези космически кораби "Космос-954" падат в Канада.

На 28 декември 1982 г. системата за смяна на орбитата на съветския сателит Космос 1402 не успява адекватно да изхвърли реактора на по-висока орбита и спътникът се разделя на три части и започва да се разпада извън контрол. Трите основни подкомпонента са реакторът със своя  двигател, инструменталната част на спътника с разширения втори етап на изстрелващото устройство и радарната антена.

Ако урановото ядро избухне или се разпадне в атмосферата и радиоактивни фрагменти паднат близо до населен район, има значителна опасност от ядрено замърсяване на голяма площ.  Поради това съветските инженери проектирали реактора да изгори напълно в атмосферата, така че нищо да не достигне до земята. Но другите страни нямат тази информация по това време.

Несигурността на мястото и времето на падането на фрагменти от Космос 1402 и опасенията за радиоактивно замърсяване предизвикват много държави да поставят екипите за бързо реагиране във висока степен на тревога. Военни самолети, кораби и персонал бяха мобилизирани в очакване. Планове за отговор задействат САЩ, Канада, Белгия, Австралия, Оман, ОАЕ, Западна Германия, Франция и Швеция.

* Има няколко официални погребални орбити. "Класическата" е разположен на надморска височина 35 986 км от морското равнище - точно на 200 км над геостационарната орбита, където са разположени хиляди околоземни спътници. Всички отработени орбитални апарати се изпращат на тази орбита, за да се намали вероятността за сблъсък с други, все още функциониращи обекти.

В края на живота на всеки геостационарен спътник той се изпраща до такава орбита и за всеки тя се изчислява отделно по специална формула.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  21
  21
  1 0
  11:06, 2 фев 2020
  дано да паднат в Кремъл

Хороскоп за 29.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
29 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
29 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
29 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
29 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
29 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
29 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
29 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
29 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
29 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
29 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
29 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
29 фев 2020
Последни новини