От х:

Днес в x:

2 °C

Непознатият Ухан, откъдето тръгна смъртоносният коронавирус

  Заради внезапно появилата се нова смъртоносна зараза, светът тези дни непрекъснато получава новини от Ухан - китайският град, който се смята за родно място на коронавируса. Не така познат като Пекин или Шанхай, този град в източен Китай е мегаполис с над 3500-годишна история, а съвременното му значение може да обясни както бързото разпространение на новия коронавирус, така и поставянето му под карантина.

  Ухан е столица на провинция Хъбей, най-големият град в провинцията и най-населеният град в Централен Китай, с население над 11 милиона, седмия по население китайски град и един от деветте национални централни градове на Китай. 

  Ухан е основен транспортен център с местно население от девет милиона плюс пет милиона мигранти. Потокът хора към Ухан за лунната нова година обаче възлиза на 30 милиона души. И това е голямо предизвикателства за превенцията на епидемията в града.

  Преди поставянето на Ухан под карантина общо 300 000 души са напуснали града с влак от трите гари в сряда, според China Railway Wuhan Group.

  От новата история на града: Въстанието в Уханг довело до разпадането на династията Цин и създаването на Република Китай. Ухан е за кратко столица на Китай през 1927 г.  Градът служи като военна столица на Китай през 1937 г. в продължение на десет месеца по време на Втората китайско-японска война. По време на китайската културна революция въоръжен конфликт между две враждебни групировки, които се бият за контрол над града, става известен като инцидента в Ухан.

  Днес Ухан се счита за политически, икономически, финансов, търговски, културен и образователен център на Централен Китай. Той е основен транспортен център с десетки железопътни линии, пътища и автостради преминаващи през града и свързващи го с други големи градове.  Поради своята ключова роля във вътрешния транспорт, Ухан понякога е наричан "китайския Чикаго".

  "Златният воден път" - река Яндзъ и най-големият й приток, река Хан, преминава през градската зона и разделя Ухан на трите района Уханг, Ханку и Ханянг.

  Язовирът Трите клисури, най-голямата електроцентрала в света по отношение на инсталиран капацитет, се намира наблизо. Районът е туристически и това само допринася за разширяване на огромния поток от хора от и до него. Обиковено този поток се усилва с приближаването на китайската нова година на 25 януари.

  Ухан е традиционен център за производство от десетилетия, той е и една от областите, насърчаващи съвременните индустриални промени в Китай.

  Ухан има три национални зони за развитие, четири парка за научно и технологично развитие, над 350 научно-изследователски институти, 1 566 високотехнологични предприятия, многобройни предприятия инкубатори и инвестиции от 230 фирми на Fortune Global 500. 

  БВП на Ухан през 2018 е 224 милиарда щатски долара.

  Ухан е център на висшето образование. Университетът на Ухан е класиран на трето място в Китай през 2017 г.  Спред официални данни от същата година в Ухан се обучават 700 хил. студенти в 52 висши училища

  През 2017 г. Ухан е определен за креативен град от ЮНЕСКО в областта на дизайна.

  Ухан е класифициран като Beta световен град от мрежата за изследване на глобализацията и световните градове.

  Летището му е обслужило 20 млн. пътници през 2016 г., от него се лети директно до Лондон, Париж, Дубай и други градове. 

  Wuhan Xibeihu Area Panorama(2017).jpg
  By 拼却的一醉[1] - http://699pic.com/tupian-500598012.html No.500598012, CC BY 2.0, Link

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 02.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
  02 апр 2020
  Последни новини