От х:

Днес в x:

11 °C

"Има такъв народ": новият план на Слави Трифонов

"Няма такава държава" става "Има такъв народ". Дали сблъсъкът със съда е бил съзнателно търсен от Слави Трифонов? И дали шоуменът ще се спогоди с премиера Борисов? Ефектът би бил зашеметяващ.

Отказът на ВКС да регистрира партия "Няма такава държава" не слага точка на политическия проект на Слави Трифонов. С него пътищата на "Ку-ку"-похода към политическата арена не свършват. Шоумените веднага намериха решение на проблема: те сменят фирменото название и "боичките" (по Слави Трифонов). Проектът ще ходи на поправителен пред Темида с ново име - "Има такъв народ". И, разбира се, вече без националния трибагреник в емблемата си.

Партии, знамена и закони

Издържани ли бяха мотивите на съда? Краткият отговор е: "да". Ето какво се казва в чл. 5(1) от Закона за политическите партии (2015 г.), който препъна шоумените: "Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения". 

Аргументът на г-н Трифонов гласеше, че вече имало партии, които са били регистрирани, макар да се заигравали с националното знаме. Този довод не издържа на формалната, правна логика. В България, за разлика от други правни системи като англосаксонската, "прецедентът" не е източник на правото (макар сред юристите да има известен дебат по въпроса - като пример за противното се цитира задължителния характер именно на решенията на ВКС).

Освен това една "незаконосъобразна регистрация", за да използваме термина от решението на ВКС, не би трябвало да служи за пример или да става прецедент, нали така?

А "корпорацията ДПС"?

Не съвсем. Ако отидем отвъд формализма и хвърлим едно око на политическата "целесъобразност", нещата около злощастния проект на г-н Трифонов започват да изглеждат съвсем различно. Всеизвестен факт е, например, че в България има етнически партии, които не само са регистрирани в противоречие с Конституцията от 1991 година, но и се радват на дълъг и щастлив живот. Най-видната от тях - "корпорацията ДПС" (по израза на Корман Исмаилов), която "повлече крак" и даде "пример" за останалите, през януари отпразнува 30-годишен юбилей. Споменавам движението, защото проектът-мъченик на Слави Трифонов е сочен като претендент, който би могъл да "измести" ДПС от третото място в политическата система.

 "Има такъв народ" обаче не може да се сравнява с мобилизирания на етническа основа електорат на ДПС. Става дума за твърде различни избиратели. Агрегатното състояние на един "шоу"-формат е по-скоро газообразно за разлика от твърдите ресурси, с които разполага "корпорацията", експлоатираща етническата карта. Силната инерция, приливът на енергия и ентусиазъм са особено характерни за еуфорията, която генерират политическите "комици". Въпросът е колко дълго харизматиците могат да се задържат на гребена на вълната или да "ходят по облаците" преди те да се изпарят. А зенитът на г-н Трифонов като че ли отдавна мина.

Ще се побратимят ли Банкя и Учиндол?

Често Слави е сравняван с Грило, Зеленски и други екзотични "чуждестранни" феномени. Забравя се обаче, че в България има истински виртуоз, който е направил завидна кариера от "симбиозата" между политическа и развлекателна програма. Става дума за министър-председателя Бойко Борисов. Този ненадминат комуникатор, който със спонтанните си скечове може да развесели дори най-сериозните си противници, стои обаче начело на една - грубо казано - дисциплинирана милиционерска партия.

Заслужава си да попитаме и това: дали двамата "шоумени" - този от Министерски съвет и този от "Шоуто" - няма все пак да се спогодят? Ще се побратимят ли Банкя и Учиндол? Ефектът от един такъв "династичен" брак би бил зашеметяващ. Поглеждаме в далечината... и съзираме как "Ку-ку бендът на народната милиция" обиграва територията в неравноделен такт.

И още един сценарий

Възможно е провалената регистрация да е планирана като аргумент за революционния дух на "Шоуто" от самите сценаристи. Не е изключено проектът да се е самоспънал, съзнателно нарушавайки буквата на закона. Неговите инициатори знаят добре, че могат да калкулират дивиденти от всеки челен удар със "системата". Така, както го правят и досега. Не става дума само за припева "как корумпираният елит не се съобрази с резултатите от референдума" и т.н.. Става дума за медиен продукт, който изначално се гради върху образа на "хъшовете" - поборници за свобода и правдини (както и за някое и друго "Ферари").

Възможно е проектът на Слави Трифонов да спечели от сблъсъка със съда. Но, в крайна сметка, всичко пак опира до... "боичките". Защото, както винаги в такива случаи, Негово Величество Избирателят ще узнае какви са истинските цветове на "Шоуто" едва "в понеделника след изборите".

Дали и този път електоратът няма да спре разстроено чалгата, за да се отдаде на меланхоличен блус?

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ра
  Рали
  0 0
  09:07, 23 яну 2020
  Абревиатурата на " Има такъв народ " е ИТН. От ЕВН дали няма да му начислят сметки за ток , защото това означава " измервателна точка номер"

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини