От х:

Днес в x:

24 °C

Най-отдалечената умираща галактика угаснала твърде скоро след Големия взрив

Най-отдалечената умираща галактика, открита досега, е по-масивна от нашия Млечен път, с повече от трилион звезди и нейното "ядро" вече е било формирано 1,5 милиарда години след Големия взрив, преди 12 милиарда години. Това е много по-рано, около 1 милиард години по-рано, отколкото сочат предишни измервания (възрастта на Вселената се определяа на 13,7 ± 0,2 милиарда години). За откритията си учените от университета в Копенхаген в сътрудничество с японски астрофизици съощават в EurekAlert!

Откритието допълва нашите знания за формирането на Вселената по-общо и може да доведе до преразглеждане на компютърните модели - един от най-основните инструменти, които астрономите използват. Резултатът, получен в тясно сътрудничество с Масаюки Танака и неговите колеги в Националната обсерватория на Япония, е публикуван в Astrophysical Journal Letters и Astrophysical Journal.

Какво е "мъртва" галактика?

Галактиките се категоризират като мъртви или живи. Мъртвите галактики вече не образуват звезди, докато живите галактики са все още ярки, с активно звездообразуване. "Угасваща“ е галактика в процеса на умиране, което означава, че нейното звездообразуване е значително намаляло. Тези галактики не са толкова ярки, колкото живите галактики, но не са и толкова тъмни, колкото мъртвите галактики. Изследователите използват този спектър на яркост като основен за идентификация при наблюденията на галактики във Вселената.

Най-отдалечената умираща галактика открита досега разкрива забележителна зрялост

Екип от изследователи на космическия център в Института Нилс Бор и Националната обсерватория на Япония наскоро откриха масивна галактика, вече умираща 1,5 милиарда години след Големия взрив, най-далечната по рода си. "Освен това установихме, че ядрото ѝ изглежда вече напълно оформено по това време", казва Масаюки Танака. Астрофизиците считат,  че когато тези умиращи гигантски системи са били все още живи и образували звезди, те може да не са били толкова екстремни.

Защо умират галактиките? 

Това е един от най-големите въпроси в астрофизиката и той все още няма отговор. Например Млечният път все още е жив и бавно образува нови звезди, но не твърде далеч (в астрономически план), централната галактика на клъстера Дева - M87, е мъртва и напълно различна. Защо е така? "Това може да е свързано с наличието на гигантска и активна черна дупка в центъра на галактики като M87", казва Валентино.

Наблюденията на учените не са твърде далеч от това, което прогнозират най-новите модели. "Доскоро нямахме много наблюдения, които да сравним с моделите... Колкото повече галактики можем да изучаваме, толкова по-добре сме в състояние да разберем свойствата или ситуациите, водещи до определено състояние, ако галактиката е жива, умираща или мъртва. По същество става въпрос за правилното писане на историята на Вселената и с все по-големи и по-големи детайли. В същото време, ние настройваме компютърните модели да вземат предвид наблюденията ни, което е огромен напредък не само за нашия бранш, но и за астрономията като цяло", обяснява Франческо Валентино.

Astrophysical Journal Letters: Stellar Velocity Disperson of a Massive Quenching Galaxy at z=4.01 https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/ab4ff3#artAbst

Quiescent galaxies 1.5 billion years after the Big Bang and their progenitors https://arxiv.org/abs/1909.10540v2

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини