От х:

Днес в x:

-1 °C

Най-отдалечената умираща галактика угаснала твърде скоро след Големия взрив

Най-отдалечената умираща галактика, открита досега, е по-масивна от нашия Млечен път, с повече от трилион звезди и нейното "ядро" вече е било формирано 1,5 милиарда години след Големия взрив, преди 12 милиарда години. Това е много по-рано, около 1 милиард години по-рано, отколкото сочат предишни измервания (възрастта на Вселената се определяа на 13,7 ± 0,2 милиарда години). За откритията си учените от университета в Копенхаген в сътрудничество с японски астрофизици съощават в EurekAlert!

Откритието допълва нашите знания за формирането на Вселената по-общо и може да доведе до преразглеждане на компютърните модели - един от най-основните инструменти, които астрономите използват. Резултатът, получен в тясно сътрудничество с Масаюки Танака и неговите колеги в Националната обсерватория на Япония, е публикуван в Astrophysical Journal Letters и Astrophysical Journal.

Какво е "мъртва" галактика?

Галактиките се категоризират като мъртви или живи. Мъртвите галактики вече не образуват звезди, докато живите галактики са все още ярки, с активно звездообразуване. "Угасваща“ е галактика в процеса на умиране, което означава, че нейното звездообразуване е значително намаляло. Тези галактики не са толкова ярки, колкото живите галактики, но не са и толкова тъмни, колкото мъртвите галактики. Изследователите използват този спектър на яркост като основен за идентификация при наблюденията на галактики във Вселената.

Най-отдалечената умираща галактика открита досега разкрива забележителна зрялост

Екип от изследователи на космическия център в Института Нилс Бор и Националната обсерватория на Япония наскоро откриха масивна галактика, вече умираща 1,5 милиарда години след Големия взрив, най-далечната по рода си. "Освен това установихме, че ядрото ѝ изглежда вече напълно оформено по това време", казва Масаюки Танака. Астрофизиците считат,  че когато тези умиращи гигантски системи са били все още живи и образували звезди, те може да не са били толкова екстремни.

Защо умират галактиките? 

Това е един от най-големите въпроси в астрофизиката и той все още няма отговор. Например Млечният път все още е жив и бавно образува нови звезди, но не твърде далеч (в астрономически план), централната галактика на клъстера Дева - M87, е мъртва и напълно различна. Защо е така? "Това може да е свързано с наличието на гигантска и активна черна дупка в центъра на галактики като M87", казва Валентино.

Наблюденията на учените не са твърде далеч от това, което прогнозират най-новите модели. "Доскоро нямахме много наблюдения, които да сравним с моделите... Колкото повече галактики можем да изучаваме, толкова по-добре сме в състояние да разберем свойствата или ситуациите, водещи до определено състояние, ако галактиката е жива, умираща или мъртва. По същество става въпрос за правилното писане на историята на Вселената и с все по-големи и по-големи детайли. В същото време, ние настройваме компютърните модели да вземат предвид наблюденията ни, което е огромен напредък не само за нашия бранш, но и за астрономията като цяло", обяснява Франческо Валентино.

Astrophysical Journal Letters: Stellar Velocity Disperson of a Massive Quenching Galaxy at z=4.01 https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/ab4ff3#artAbst

Quiescent galaxies 1.5 billion years after the Big Bang and their progenitors https://arxiv.org/abs/1909.10540v2

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини