От х:

Днес в x:

4 °C

Откриха микроби, които се хранят с метероит

Известно е, че микробът Metallosphaera sedula се храни с минерали. Нещо повече, този специфичен древен ценител на минералите обича далеч по-екзотични скали - такива, които идват от космоса.

Може да се предположи, че животът може би никога не би се е образувал на нашата планета, ако не са били метеоритите. Смята се, че те са източник на редки елементи като фосфор, например, и на много по-сложни органични съединения.

Международен екип учени изследва дали някои организми може да са развили умения да се възползват от тези доста специални минерални смеси.

Организмите, които могат да използват скали като източник на енергия, се нарича хемолитотрофи. Някои бактерии, като Leptospirillum ferrooxidans и Acidithiobacillus ferrooxidans, вече се знае, че окисляват желязото в метеоритите.

В новото изследване учените търсят термоацидофил - микроб, който се справя добре с топлината и ниското pH, за който предишни изследвания показаха, че може да оцелее в марсианска почва.

Изборът им - Metallosphaera sedula, отдавна се слави със странния си вкус. По-рано изследователите показаха, че той отстранява железния сулфид (пирит или фалшиво злато) от въглищата.

За да определи дали металолюбивият археон може да има апетит към космически скали, екипът избрал обикновен скален тип метеорит, наречен Северозападна Африка 1172 (NWA 1172), 120-килограмово парче минерал, открито през 2000 г.

„NWA 1172 е мултиметален материал, който може да осигури много повече микроелементи за улесняване на метаболитната активност и растежа на микробите“, казва астробиологът Татяна Милоевич от университета във Виена. "Освен това порьозността на NWA 1172 може също да се отрази на превъзходния темп на растеж на M. sedula."

Култура от археона била нанесена върху стерилизирани плочки от метеорита. Учените следили внимателно с микроскопия и анализ металните йони, които микробите отделят, докато се хранят. 

За сравнение подобни микробни култури били хранени с наземни проби от мед-желязо-серния минерал халкопирит.

Двете хранения дали значително различни темпове на растеж, като броят на археоните достигнал пик значително по-рано на метеорита, отколкото на халкопирита.

По-внимателното изследване с други техники на микроскопия разкрило някои хитри трикове, използвани от микроба. Извън телата на археите се забелязват малки мехурчета, които изглежда катализират реакциите и евентуално намаляват токсичността на храненето им.

"Метеоритът изглежда по-полезен за този древен микроорганизъм, отколкото диетата на земни минерали", казва Милоевич.

Химическият и микроскопски анализ на останките от храненето е потенциален биологичен подпис, който може да бъде използван в бъдеще, за да открият учените дали метеорит или други космически скали, са били храна на гладен хемолитотроф.

Докато ние гледаме към небето с надеждата да намерим живот, който не е оттук, става ясно, че микробите, които се развиват на Земята, може би вече са ни победили в космоса.

Някои видове почти сигурно могат да преживеят екстремните условия на междупланетното пространство, оставяйки възможността микроскопичните астронавти да замърсят други скални тела.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

doi:10.1038/s41598-019-54482-7

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини