От х:

Днес в x:

23 °C

Откриха микроби, които се хранят с метероит

Известно е, че микробът Metallosphaera sedula се храни с минерали. Нещо повече, този специфичен древен ценител на минералите обича далеч по-екзотични скали - такива, които идват от космоса.

Може да се предположи, че животът може би никога не би се е образувал на нашата планета, ако не са били метеоритите. Смята се, че те са източник на редки елементи като фосфор, например, и на много по-сложни органични съединения.

Международен екип учени изследва дали някои организми може да са развили умения да се възползват от тези доста специални минерални смеси.

Организмите, които могат да използват скали като източник на енергия, се нарича хемолитотрофи. Някои бактерии, като Leptospirillum ferrooxidans и Acidithiobacillus ferrooxidans, вече се знае, че окисляват желязото в метеоритите.

В новото изследване учените търсят термоацидофил - микроб, който се справя добре с топлината и ниското pH, за който предишни изследвания показаха, че може да оцелее в марсианска почва.

Изборът им - Metallosphaera sedula, отдавна се слави със странния си вкус. По-рано изследователите показаха, че той отстранява железния сулфид (пирит или фалшиво злато) от въглищата.

За да определи дали металолюбивият археон може да има апетит към космически скали, екипът избрал обикновен скален тип метеорит, наречен Северозападна Африка 1172 (NWA 1172), 120-килограмово парче минерал, открито през 2000 г.

„NWA 1172 е мултиметален материал, който може да осигури много повече микроелементи за улесняване на метаболитната активност и растежа на микробите“, казва астробиологът Татяна Милоевич от университета във Виена. "Освен това порьозността на NWA 1172 може също да се отрази на превъзходния темп на растеж на M. sedula."

Култура от археона била нанесена върху стерилизирани плочки от метеорита. Учените следили внимателно с микроскопия и анализ металните йони, които микробите отделят, докато се хранят. 

За сравнение подобни микробни култури били хранени с наземни проби от мед-желязо-серния минерал халкопирит.

Двете хранения дали значително различни темпове на растеж, като броят на археоните достигнал пик значително по-рано на метеорита, отколкото на халкопирита.

По-внимателното изследване с други техники на микроскопия разкрило някои хитри трикове, използвани от микроба. Извън телата на археите се забелязват малки мехурчета, които изглежда катализират реакциите и евентуално намаляват токсичността на храненето им.

"Метеоритът изглежда по-полезен за този древен микроорганизъм, отколкото диетата на земни минерали", казва Милоевич.

Химическият и микроскопски анализ на останките от храненето е потенциален биологичен подпис, който може да бъде използван в бъдеще, за да открият учените дали метеорит или други космически скали, са били храна на гладен хемолитотроф.

Докато ние гледаме към небето с надеждата да намерим живот, който не е оттук, става ясно, че микробите, които се развиват на Земята, може би вече са ни победили в космоса.

Някои видове почти сигурно могат да преживеят екстремните условия на междупланетното пространство, оставяйки възможността микроскопичните астронавти да замърсят други скални тела.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

doi:10.1038/s41598-019-54482-7

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
06 юли 2020
Последни новини