От х:

Днес в x:

Проф.Тодор Черкезов:Честит празник доброволци!

Скъпи доброволци и съмишленици,

Като председател на Областната организация на БЧК – Кърджали  ви поздравявам с Международния ден на доброволеца.

За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

5- ти  декември е и наш празник, на Българския Червен кръст,  като най-голямата неправителствена организация, защото доброволците ни са безспорно най-важния човешки ресурс, в който инвестираме, съхраняваме и  развиваме Те са хората, които в днешните трудни за всички ни времена, вършат своята работа безвъзмездно, без да очакват някаква награда или заплащане за свършеното. Най – често наградата за усилията е добрата дума, признанието, получените нови знания и постигната лична удовлетвореност.

Да си доброволец е въпрос на личен избор и начин на мислене. Аз се гордея с доброволците на БЧК от всички поколения в област Кърджали.Удовлетворен съм от факта, че през последните години постигаме устойчивост в броя на хората, които доброволно отдават своя труд и време, а понякога и лични средства, за да подкрепят дейностите на БЧК. Съществено е, че делът на младите ни червенокръстци от 8-те клубове на БМЧК в областта , както и техния принос в подкрепа на нуждаещите се техни връстници нараства. През 2019 година клубовете на БМЧК в  Джебел, Момчилград, Крумовград , Ардино, Черноочене, Бенковски и Кърджали буквално налагат нови стандарти в доброволческата дейност с иновативни прояви и  висока ефективност.

В момента разчитаме на 263 дългосрочните възрастни доброволци, в това число емблематичния в системата на БЧК Екип 254,  и на 226 членове на БМЧК в областта, които се включват активно в социално-помощната дейност, в здравната просвета, в организацията и провеждането на благотворителни кампании. Благодаря на ръководните състави на 7-те общински организации, които също са доброволци, но с друг профил, за  застъпничеството на общинско ниво за решаване на проблеми на конкретнихора.Към 1 декември 2019 година нашите доброволци са дарили 7902  работни часове от своето време на деца и възрастни хора от различни общности, които се нуждаят от подкрепа.

Благодаря  и на  кметовете на малките населени места, благодарение на чиито доброволен труд и лични транспортни средства, реализираме за 12-та поредна година трудната Европейска програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица с индивидуални хранителни пакети. Само през месец декември чрез служители и доброволци тази помощ ще достигне до близо 6 000 правоимащи лица.

 Символичен домакин на областното отбелязване на Международния ден на доброволеца са младите червенокръстци от клуб „Да имаш голямо сърце не тежи“, които днес провеждат своето отчетно- изборно събрание.През 2019 година това отново е клубът, провел най-много благотворителни инициативи и отличен от Държавната агенция за закрила на детето по време на Празника на доброто в Националния дворец на културата.

Благодаря на всички дарители и симпатизанти, които подкрепят нашите доброволци, на журналистите от местните медии, които добронамерено и професионално отразяват постиженията ни и правят съпричастни повече хора към ценностите на нашата организация и нейните доброволци.

Пожелавам на всички доброволци много здраве, сили и вдъхновение в достойната ни дейност в подкрепа на хората, нуждаещи се от помощ и съчувствие в тежък за тях момент.

Благодаря ви и честит празник!

 проф.д-рТодор Черкезов д.м., председател на ОС на БЧК-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини