От х:

Днес в x:

Посланикът на САЩ: Готови сме да санкционираме корумпирани от властта в България

САЩ са готови да санкционират корумпирани български официални лица и техните семейства, за да помогнат на България да засили своята демокрация и свободна пазарна икономика.

Това съобщи американският посланик Херо Мустафа пред Атлантическия клуб. Това е нейната втора програмна реч, откакто пое поста преди около месец и втората в рамките на една седмица след тази пред Американската търговска камара в България миналия петък.

Ще използваме инструменти, които "имат зъби", какъвто е Секция 7031C от американски закон, който дава право на държавния секретар на САЩ да не допускат на американска територия служители в чуждестранни правителства и членове на техните семейства, когато разполага с достоверна информация за участието им в корупция в големи размери. Този закон изисква от държавния секретар публично или в поверителен план да посочи такива лица и близките им.

Обхватът на термина "официално лице" е доста широк - от държавни служители през депутати до членове на Върховния съд.

Това вече е приложено в Румъния спрямо доскорошния лидер и най-влиятелен човек в националната политика Ливиу Драгня. Той бе осъден на затвор за корупция и сега е забранено на него и на децата му Валентин и Мария да влизат в САЩ.

Цитираната от посланик Мустафа част от въпросния закон (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act) посочва още, че той действа още корупция, свързана с извличане на природни богатства или тежки нарушение на правата на човека. (Бел.ред. - да не се бърка с т.нар. Глобален закон "Магнитски" (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act), който има и друг обхват на засегнатите лица.)

За забраната за влизане в САЩ не е задължително санкционираното лице да е поискало виза, за да бъде наказано. Освен това в закона изрично се посочва, че в такива случаи не действа друг закон, съгласно който всички въпроси, свързани с кандидатстване за визи, имиграция или гражданство са поверителни и не се коментират. Държавният департамент никога не потвърждава или отрича случаи, когато се заговори, че на някого е забранено да се издава виза, като се позовава на конфиденциалност на консулската процедура.

До няколко дни пристига специален съветник по правните въпроси, постоянно базиран в американското посолство в София, допълни Мустафа. Посланикът не посочи името на този очакван отдавна служител, но заяви, че това е жена и очаква да работи с нея в тясно сътрудничество.

Законът "директно засяга външната политика, икономиката и интересите на националната ни сигурност на САЩ и на партньорите ни", обясни още посланикът. "Подобни твърди мерки ще донесат на България полза в дългосрочен план, тъй като строгото придържане към върховенството на закона е в толкова голяма степен свързано с българското политическо и икономическо бъдеще."

В допълнение, каза още Херо Мустафа, развиването на силна демокрация изисква да бъде защитавана и свободата на медиите и да се уважават гласовете на малцинството. "Само когато всички гласове се чуват и гражданите имат доверие в правителството си и институциите си, България ще може да разгърне пълния си потенциал. САЩ ще продължат да подкрепят българското гражданско общество, да развиват едно свободно и прозрачно медийно пространство и ще изтъква колко е важно да бъдат защитавани човешките права."

"Стремейки се към напредък при върховенство на закона изключително много ценя контактите и партньорите на посолството с неправителствените организации, отдаващи усилията си за развитие на човешкия капитал, прокарване на правосъдни реформи и допринасят за развиване на успехите и развиването на частния сектор в България", каза в заключение посланикът.

https://www.dnevnik.bg/media/o_3998917.mp3

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини