От х:

Днес в x:

Елена Йончева: Не съм направила нищо в противоречие със закона

Ден след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на евродепутата Елена Йончева по обвинение как през 2012 г. е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ, тя обяви пред БНР, че с въпросните средства са били направени 7 документални филма, била е закупена техника, а филмите са излъчени.

"Техниката я има. Така че тук няма абсолютно нищо, което да противоречи на закона. Това, в което ме обвиняват, е, че съм знаела през 2013 година, когато съм подписала договора с ТВ 7, че средствата, които ползвам, всъщност са придобити по незаконен начин от банката. 2013 година даже държавата и БНБ не са знаели, че има проблем с тази банка“, подчерта Елена Йончева.

Часове след като бе подадено искането в ЕП, Йончева написа във фейсбук следното: „Европейският парламент се доверява на националните институции. Това е практика и това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки, защото знам, че това е пътят, който ще докаже без никакво съмнение, че тези обвинения нямат никакво основание.“

Йончева припомни днес, че в българския парламент е предприела всички стъпки и е дала своето съгласие за сваляне на своя имунитет като депутат. "Европейският съд за правата на човека прие моя жалба срещу тези обвинения. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. На 10 юли Европейският съд прие моята жалба срещу това обвинение и фактът, че тази жалба е приета, означава, че това е потенциално основателна жалба", коментира още евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Елена Йончева очаква да излезе цялата истина около случая. "И тя ще излезе рано или късно. В България обикновено става късно."

Според процедурата на ЕП сега предстои Комисията по правните въпроси към ЕП да разгледа искането. Комисията може да поиска всякакви данни или обяснения, които прецени за необходими. Засегнатият евродепутат получава възможност да бъде изслушан и да представи документи или други писмени доказателства в своя защита. Свалянето на имунитета се гласува от Европарламента.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ив
    Иво
    4 -6
    11:34, 26 ное 2019
    Ленче-еее, к`во си направила - ти си знаеш ! Ама си има едни институции, на които това им е работата - да установяват нарушенията на законите. А ти какво мислиш за това - дали има нещо около теб в противоречие на закона - това никой не го интересува! И ако си толкова чистичка - ами свали си сама имунитета, за да се види най- бързо че си невинна....Да чакаме ли това геройство, или ще си продължим по старо му ....? То май и героите ви бяха изцяло измислени ?!
  • 2
    Ра
    Радка Накева
    1 -5
    16:20, 26 ное 2019
    Йончева,ти си позор за България в ЕП! Като знаеше,... Виж коментара
    • Под "комунягите" включваш ли крадливата комунистическа мутра Бойко Борисов ?
  • 3
    Ей
    еййй
    1 -3
    17:23, 26 ное 2019
    Ленче, Ленче, харесвах те като журналист, но ти си имала лоши цели- да крадеш! Сега попарката ти ще е вкисната. Нищо вечно няма на този свят!
Последни новини