От х:

Днес в x:

Спорът за изплащането на болничните накара работодателите да напуснат Тристранния съвет

Aсоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) обяви в писмо до медиите, че напуска Тристранния съвет за национално сътрудничество. Като причина за крайните си действия организацията посочва спора за изплащаните от бизнеса обезщетения при болнични.

Според становището им чрез задължението работодателите да плащат първите три дни болнични, те биват облагани тройно - чрез осигуровки, дължими обезщетения и изплащане на допълнителни възнаграждения на заместващите работници.

Те няма да се включат в заседанията на Тристранния съвет, докато не бъде направено ново предложение за болничните и тяхното изплащане. Отвореното им писмо е изпратено и до премиера Бойко Борисов.

В същото време лидерът на синдикалната организация КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви пред радиото на bTV, че членовете ѝ ще излязат на протест под надслов "Болните работници не са престъпници". Той обаче няма да е съвместен с другата синдикална организация КНСБ.

Манолов обясни, че в България и още две страни в ЕС работодателите най-малко участват в грижата за своите работници, когато са болни. По думите му увеличението на болничните в по-голяма част е за болнични, които са над 15 дни.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини