От х:

Днес в x:

Държава се захваща с висшето образование

Държавата планира да приеме документ, който да определя профила и териториалната структура на висшето образование в страната, т.е. на практика да казва в кои региони какви висши учебни заведения да има и обучение в какви специалности да предлагат те. Става въпрос за Национална карта на висшето образование, изготвянето на която се предвижда в срок от една година от приемането на промени в Закона за висшето образование, които се очаква да бъдат обсъждани на първо четене в парламента до дни.

Националната карта на висшето образование ще бъде приета от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. След това всяко решение за откриване, преобразуване, закриване или финансиране от държавата на висшите училища ще трябва да се прави в съответствие с картата. Преди приемането й ще бъде въведен временен мораториум за разкриване на нови университети или филиали.

В момента висшите училища са 51, от които 37 са държавни и 14 - частни. Голяма част от тях имат по няколко филиала, които са разкрити с решения на парламента след процедура по акредитация. За тази учебна година държавата финансира приема на първокурсници в около 37 хил. места, като част от тях останаха незаети и след третото класиране.

Предизвикателства

В мотивите на законопроекта, чийто вносител е Министерският съвет, се посочва, че цел на създаването на националната карта е стимулиране на висшите училища да съсредоточат усилията си върху подготовката на кадри с необходимото качество и отговарящи на потребностите на пазара на труда. Заради недостиг на кадри държавата ще освободи от такси студентите в някои специалности.

В становище на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изпратено до ресорната комисия в парламента, предложението за създаването на картата се "приветства", тъй като тя ще стимулира подготовката на качествени кадри за пазара на труда. От Конфедерация на труда "Подкрепа" също оценяват положително предложението и припомнят, че многократно са критикували необоснованото разширяване на обхвата на направленията с "екзотични специалности".

Притеснения

Според становище на Съвета на ректорите националната карта няма да бъде ориентир за системата от съществуващи висши училища, филиали и професионални направления, а инструмент за централизиране на решенията за разкриване на нови звена и направления, което заменя академичната автономия с административен подход и е потенциално опасно за развитието на системата.

Освен това ректорите посочват, че може да се създаде несправедливост, като се фиксира с акт на парламента сегашното положение, което не е добро, т.е. на практика да се узаконят структури с ниско качество на образованието, докато големи университети, доказали се в обучението на студенти, не са разкривали филиали в някои градове. Миналата година Софийският университет "Св. Климент Охридски" поиска да разкрие филиал в Бургас, но процедурата е още в Националната агенция по оценяване и акредитация.

Създаването на националната карта, която на практика ще определя в кои университети обучение по какви специалности да се предлага, ще доведе до ограничаване на конституционни права, се посочва в становище на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В него се казва още, че студентите от всички региони имат право на еднакъв достъп до образование в избраните от тях специалности.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини