От х:

Днес в x:

15 °C

Две от луните на Нептун в невиждан танц по орбитите си (видео)

Дори по дивите стандарти на външната Слънчева система странните орбити, по които се носят двете най-вътрешни луни на Нептун, са безпрецедентни, според новопубликуваните изследвания.

Експертите по орбитална динамика наричат това ​​„танц на избягване“, изпълняван от малките луни Найад и Таласа. Двете са истински партньори, обикалящи само около 1850 километра един от друг. Но те никога не се доближават толкова много. Орбитата на Наяд е наклонена и перфектно разчетена. Всеки път, когато задминава по-бавно движещата се Таласа, двете са на разстояние около 3540 километра един от друг.

В тази вечна хореография Наиад се завърта около ледения гигант на всеки седем часа, докато на Таласа по външната писта обиколката отнема седем часа и половина. Наблюдател, седнал на Таласа, ще види Наяд в орбитада минава два пъти отгоре и след това два пъти отдолу. Този модел нагоре, нагоре, надолу, надолу се повтаря всеки път, когато Наяд изпревари с четири обиколки Таласа.

Въпреки че танцът може да изглежда странно, той държи орбитите стабилни, казват изследователите.

"Има много различни видове" танци ", които планетите, луните и астероидите могат да следват, но такъв никога не е виждан досега", казва Марина Брозович, експерт по динамика на слънчевата система в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния и водещ автор на новото изследване.

Далеч от притеглянето на Слънцето, гигантските планети на външната Слънчева система са доминиращите източници на гравитация, с десетки и десетки луни. Някои от тези луни са се образували заедно с техните планети и никога не са се придвижвали другаде, други били пленени по-късно, след което останали в орбити, продиктувани от техните планети. Някои орбитират в посока, обратна въртенето на техните планети; други разменят орбитите си, сякаш за да избегнат сблъсък.

Нептун има 14 потвърдени луни. Несо, най-отдалечената от тях, орбитира в силно елиптичен контур, който го отнася близо 74 милиона километра от планетата, а обиколата отнема 27 години.

Наяд и Таласа са малки. Те са две от седемте вътрешни луни на Нептун, част от система със слаби пръстени. ;Смята се, че  когато Нептун заловил своята гигантска луна Тритон, е имало сблъсък в негов спътник и тези вътрешни луни и пръстени са се образували от остатъчните отломки.

"Подозираме, че Наяд е бил изхвърлен в наклонената си орбита от по-ранно взаимодействие с една от другите вътрешни луни на Нептун", каза Брозович. "Едва по-късно, след установяването на орбиталния си наклон, Наяд е можел да се установи в този необичаен резонанс с Таласа."

Брозович и нейните колеги открили необичайния орбитален модел, използвайки анализ на наблюдения от космическия телескоп Хъбъл на НАСА. Изследването им дава и първия намек за състава на вътрешните луни на Нептун. Изследователите използвали наблюденията, за да изчислят тяхната маса и, следователно, плътността им, която се оказала близка до тази на водния лед.

"Найад и Таласа вероятно са били заключени заедно в тази конфигурация от много дълго време, защото това прави орбитите им по-стабилни. Те поддържат мира, като никога не се приближават твърде много", казва Марк Шоултър, планетарен астроном от института SETI в Маунтин Вю, Калифорния и съавтор на новото изследване.

Marina Brozović et al. Orbits and resonances of the regular moons of Neptune, Icarus (2019). DOI: 10.1016/j.icarus.2019.113462, https://arxiv.org/abs/1910.13612

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини