От х:

Днес в x:

34 °C

Хамза баба-светецът отказал се от света обител

     Хамза баба е мюсюлмански светец, почитан и от алевити и от сунити, заради неговата скромност и благочестие. Той е един от тези представители на алевизма, които след смъртта си е отказал да има света обител. Според преданието Хамза баба е брат на таченият от алианите-бобаи Байрактар Хасан баба, чието теке и в село Бащино, Кърджалийско. Хамза баба е основател на село Хамзалар,днешното Добриново. Днес селцето е населено с мюсюлмани-сунити, но в миналото тук са живеели и много алевити. В него има месджид,  но това не пречи на местните жители да почитат като свято тепето Гаазилер,  където се вярва, че е гробът на основателят на селото Хамза баба. В наши дни тепето е разкопано от иманяри. Техните набези тук са ежедневие и местните хора негодуват. Те обаче смятат, че светецът ще накаже тези, които са посегнали на гроба му. Все още може да се види гробна могила , очертана с камъни, както и разпръснати надгробия.

    Споряд Талят Мехмед, сунит от с.Добриново легендата разказана от баба му гласи, че местните алеви след смъртта на Хамза баба приготвили строителни материали, за да изградят тюрбе. Струпали камъни, керемиди,греди. През нощта те чудодейно изчезнали. Местните хора разбрали, че светецът не желае да има тюрбе. Той не е искал негова обител да засенчва славата на неговия брат Байрактар Хасан баба. Единственото,  което направили е да засадят дъбове, които днес считат за вековни. По подобие на текето Казъл Дели при с.Руса, Димотишко и гробът на Хамза баба е в дъбрава. Традицията светите места да се ситуират в дъбови гори е древна и идва по тези земи още от времето на траките.

     Местността Гаазилер подсказва, че Хамза баба е бил герой от газавата/войната за вярата б.а./. Тя се издига над местността Дутлук, където се предполага,че е била алианската махала.Тя е носела името Юрте махале. Тук изобилства от черници. Вековни черници има в двора на къщата на Талят Мехмед. Според Мустафа Али Мустафа,председател на сдружението „Джем Южна България”черницата е свещено за алианите дърво. Такива вековни дървета се срещат в завиетата на Хаджи Бекташ Вели и Сюджастин Вели в Р Турция, в дезгяха на Казъл Дели в Р Гърция, в Елмалъ баба текеси в Момчилградско.

    Покрай Добриново е минавал старият коларски път за Кърджали. Той се извива покрай местността Гаазилер, като пресича местността Дутлук. Трасето му се вие и покрай много старо мюсюлманско гробище в м.Мезарлък. То се простира на площ от 20 дка. В центъра му са разположени дервишки гробове. Те са без надписи, защото според  Мустафа Али Мустафа предхождат идването на османците. Председателят на „Джем Южна България” пояснява, че според височината на надгробната плоча и дължината на самия гроб, може да се определи сана на погребания. Колкото плочата е по –висока и гробната могила по-дълга, толкова покойникът е бил по-високопоставен.

    Днес в Добриново живеят представители на три рода: Юсуфлар; Акифлар и Османлар. Талят Мехмед е от рода Османлар. Баща му е изучавал Корана 12 години. Селото се слави като родно място на най-начетените ходжи в региона. Те със своите молитви лекували болни. Талят Мехмед разказва, как по времето на социализма при неговият вуйчо-известен ходжа дошъл важен човек от Мадан. Довел болното си дете. В ония времена било забранено да се бая и да се лекува чрез молитви. Лично тогавашният директор на МВР в Кърджали ген.Мирчев разрешил да се лекува детето. То останало в Добриново една седмица. През нея бащата на Талят Мехмед преписвал свещени писания, а вуйчо му четял молитви. За седмица детето оздравяло.

      Добриново е тясно свързано с Бащино/Бобалар/. Сунити и алевити живеят в разбирателство. Алевитите от Бащино идват и посещават тепето Гаазилер. В самото Бащино има стара джамия. Тя е била изцяло дървена, по подобие на тази в Подкова. Преди години е осъвременена, като част от нея е иззидана от камък.

     В царско време Бащино е било средищно село. То е било най-голямото в региона. В него е имало пълномощник на държавата. Той бил родом от Добриново. Имало и голямо училище. Образованието било на високо ниво. Завършилите го ставали преподаватели из училищата в Кърджалийско. В него е завършил образованието си и дедето-дисидент Садула Хайрула.

    С.Добриново е обградено с много древна история. Стара крепост е имало на връх Асара по посока на Бащино. Наблизо е Дженевиз мезарлар,  местност наречена така , защото в нея има старо християнско гробище. Има и местност Дженевиз. Лозя е имало и в местността  Ески баалъ. Днес са запазени малко лозови насаждения в близост до основната махала.

    Теке с името Хамза баба има и в близост до граничното село Лесово, Ямболско. То е дало името на граничния пункт-Хамза бейли.

    Важното е да вземем прогресивното, хубавото от своите съседи, споделя Талят Мехмед. Той смята за скъп гост и приятел Мустафа Али Мустафа. Отношенията им демонстрират близостта между алевити и сунити в региона.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  07 авг 2020
  Последни новини