От х:

Днес в x:

Старши комисар Илков: Видеонаблюдението е помощник на полицията в борбата срещу престъпността

Изображение 1 от 2

    Общините в областта заявиха готовност за поддръжка на пътната мрежа през зимния сезон

                Сигурност по пътищата в областта през зимния сезон, противодействието на престъпността, изграждането на системи за видеонаблюдение и по-доброто административно обслужване на гражданите обсъдиха днес на работно съвещание в ОДМВР-Кърджали представители на местната и изпълнителната власт. Съвещанието беше инциирано от старши комисар Атанас Илков и в него участваха:  областният управител Никола Чанев, кметовете на общините Момчилград, Кирково и Джебел – Илкнур Кязим, Шинаси Сюлейман и Неджми Али, зам.-кметовете на общините Кърджали, Крумовград, Ардино, Черноочене – инж. Катя Митовска, инж. АбидинХаджимехмед, Наско Кичуков и ФерхадФерхад, инж. Петя Димова от Областно пътно управление, главен инспектор Валентин Карев от РДПБЗН, представители на фирмите за поддръжка на пътищата в областта,  ръководни кадри от ОДМВР.

    Старши комисар Илков постави на първо място добрата поддръжка и своевременното почистване на пътната мрежа през зимния сезон за гарантиране сигурността на гражданите. Този въпрос той поема на свой личен контрол. В дискусията стана ясно, че повечето от общините са с приключени процедури за зимното снегопочистване и обезопасяване на пътищата, а координатите на фирмите ще бъдат предоставени в полицията за бързи действия при възникване на екстремни ситуации. Областният управител Никола Чанев подчерта, че съвместната работа с общините и институциите  е на добро ниво за действия при усложнени ситуации през зимния сезон и специално обърна внимание на необходимостта фирмите да разполагат с резачки за дървета, защото техниката на пожарните служби не достига при критични ситуации.

    Директорът на ОДМВР-Кърджали изведе пред участниците в съвещанието основните приоритети на полицията – противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол, на престъпността в малките и отдалечени населени места, на разпространението на наркотици, ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и подобряване на административното обслужване на гражданите. Кърджалийска област е с най-ниския коефициент на криминална престъпност в страната – 430 престъпления на 100000 жители, сочи статистиката. На територията на областта регистрираните престъпления от началото на тази година до края на октомври са 658, което е намаление с 11 процента в сравнение със същия период на миналата година, а разкриваемостта от 55,5 процента е много добра. 146 населени места са посетени от мобилни екипи на ОДМВР-Кърджали, изтъкна старши комисар Илков. Полицейските екипи са задължени да се срещнат с кметовете на населените места, с директорите на училищата и да посетят най-малко три къщи, в които живеят възрастни хора. Специално заради възрастното население в екипите са включени и експерти от пожарните служби за евентуално предотвратяване на инциденти, свързани с неправилно използване на отоплителни уреди. Хората поставят и проблеми, по които правомощията са на други институциии това налага институционално взаимодействие за решаването на наболели въпроси. 

    Специален акцент старши комисар Илков постави върху видеонаблюдението, което е съюзник на полицията в борбата срещу престъпността, респектира извършителите на криминални деяния и където го има, резултатите са налице. Главният път за ГКПП „Маказа“ е основен проблем, който не може да бъде контролиран само с човешки фактор. Стана ясно, че на много места процесът на изграждане е започнал, а за следващата година са предвидени средства за доизграждане в няколко общини.

    Директорът на ОДМВР-Кърджали обърна внимание върху специфичния за региона проблем  сбезнадзорните животни. Той посочи, че в седмицата има поне две катастрофи, предизвикани от животни на пътя, а при лоши метеорологични условия е още по-сложно. Той призова кметовете на общини и населени места за общи действия с полицията, за да се ограничи максимално броят на такива произшествия по пътищата в областта.

    На поставен въпрос за административното обслужване в сектор „Пътна полиция“ директорът на ОДМВР отговори, че там в момента се извършват сериозни промени за създаване на по-добри условия, има пренасочени служители за по-бързото обслужване на гражданитеи непрекъснато се оптимизира процесът, за да се намали чакането.

    Това съобщиха от    Регионален пресцентър на МВР-Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини