От х:

Днес в x:

Жителите на кв. „Изгрев“ от Ардино против изграждането на Базова станция за мобилна комуникация

Разтревожени граждани от най-големия ардински квартал „Изгрев“ негодуват срещу изграждането на Базова станция за мобилна комуникация. Съоръжението е предвидено да се разположи в непосредствена близост до детска площадка и жилищните сгради и ще представлява риск за живота и здравето  на живеещите в квартала. В тази връзка десетки жители от квартала дойдоха в заседателната зала на общината, за да се срещнат с представители на мобилния оператор А1 и да намерят оптималния вариант от ситуацията. На срещата присъстваха цялото ръководство на общината, начело с кмета инж. Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, регионалният мениджър oтдел „Корпоративни клиенти и държавни структури – Южна България“ към мобилния  оператор А1 инж. Стоян Крушев, главният архитект на община Ардино арх. Станислав Луков.

Хората заявиха, че кварталът им ще бъде засегнат от антените, които ще излъчват микровълново електромагнитно лъчение и ще наруши жизнената им среда. Настояват да се спре незабавно изграждането на приемно-предавателната станция, както и за спешни промени в действащото законодателство, които да забранят монтирането на базови станции в близост да населени места. Те уточниха, че около 100 души вече са се подписалисрещу спирането на строителството на базовата станция.

Кметът инж. Изет Шабан заяви, че не трябва да се изграждат съоръжения, които са вредни за здравето на хората и не се искат от населението. „Заставам твърдо на страната на  гражданите и техните искания. Незабавно трябва да се преустанови строителството на базовата станция и заедно с представителите на мобилния оператор А1 да се търси вариант за решаването на проблема“, категоричен бе инж. Изет Шабан.

Регионалният мениджър на мобилния  оператор А1инж. Стоян Крушев, увери разтревожените жители на квартал „Изгрев“, че лично ще съдейства в най-близко време да се проведе съвместна работна среща с ръководството на община Ардино и гл.инженер на А1 и неговият екип. „Нека на тази среща да се излезе с такова решение, което да удовлетвори желанието и исканията на гражданите и да бъде полезно, за да се подобри обхватът на мобилния оператор в града“, заяви инж. Крушев.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини