От х:

Днес в x:

Българите писаха тройка на здравната система в страната

Българското здравеопазване може да бъде оценено за среден три. Така са отговорили запитаните участници в проучване на социологическата агенция „Тренд“, която им е предложила да поставят оценка от едно до шест на оказваните грижи в този сектор. Това бе съобщено по време на Първата национална конференция „Заедно за повече здраве“, която се провежда в момента в София, пише "Монитор". 

Приблизително седемдесет процента от запитаните смятат, че посоката, в която се развива българската здравна система е негативна. Едва 13 процента дават положителен отговор.

Ниското качество на лечението у нас е основен проблем за българското здравеопазване според 46 процента от анкетираните. Около 43 процента от тях посочват като водещ проблем високото доплащане на медицински услуги, а 40 процента - доплащането на лекарствата.

Лошият контрол в системата от институциите е посочен като основна причина за проблемите в здравеопазването. Така са отговорили 43 процента от участниците.

За 29 процента от хората недостатъчното финансиране на системата е сред основните причини за недобрата им работа.

Близо 40 процента са удовлетворени от здравното обслужване, а 53 процента не са. 

„Разходите за здравеопазване от консолидирания бюджет се увеличават всяка година“, каза заместник здравният министър д-р Бойко Пенков. 5,256 милиарда е разходът за тази година, за следващата са предвидени 400 милиона лева повече. „Предвижданите за 2021 година средствата за здравеопазване трябва да стигнат 6,400 милиарда лева. Планираме до 2022 година увеличението да е с един милиард лева“, допълни зам.-министър Пенков.

Източник: Монитор

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини