От х:

Днес в x:

Спешни медици поискаха оставката на Стойчо Кацаров

Медици от Центровете за спешна медицинска помощ в София и още няколко града в страната излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, съобщи БНР. Те поискаха оставката на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и заплашиха с ефективни стачни действия и гражданско неподчинение.

Причина за недоволството им е нова методика, по която получават допълнителни възнаграждения за работата в рискова среда с болни от COVID-19. Те претендират, че решението за промяната е взето еднолично и без допитване.

„Заради заплащането при оценката при Covid методиката се смени. Тя работеше много добре. Предлагат ни неща, които не устройват…Премахнаха ни тия 1000 лв., махнаха ни ДМС-то, останахме си на една твърда заплата…Новата методика за оценяване е да се плаща на преглед. А ние искаме да се върне старото, което беше преди това“, казаха протестиращите и добавиха, че искат в мерките да бъдат включени не само лекари и шофьори, но още и санитарите.

Представителите на синдикалните организации казаха, че протестът им не е политически и призоваха към протеста да се присъединят и болниците, в които според тях също съществуват проблеми със заплащането. Те дадоха срок от една седмица на управляващите да въведат промени.

Служители от Спешна помощ в Русе организираха днес символичен протест.

"Причината за недоволството е неизплащане на допълнителното възнаграждение на работещите в рискoва среда с коронавирус за месеците юни и юли тази година", каза медицинският фелдшер Боян Българинов.

По думите му вместо това се появява нова методика, по която ще се формира допълнителното заплащане.

"Искаме да има промяна и в категорията на труд, както и достойно заплащане. Например, основната заплата на медицински фелдшер е 1100 лева. Не сме заслужили подобно отношение. На предела на силите си сме. Само през вчерашния ден сме транспортирали десетима болни от коронавирус до лечебни заведения. Отделно са останалите сигнали, на които реагираме", обясни Българинов.

Протестите се предвиждат още в Бургас и Шумен.

Срещу Министерството на здравеопазването, само че заради затягането на противоепидемичните мерки в София, позиция изказаха и от Конфедерацията на българския туристически бизнес. В писмо до президента Румен Радев представителите на организацията възразяват срещу „ обявеното убийство на българския туризъм“, предаде БТА.

„Това е дискриминация в най-директния ѝ вид. Това е геноцид не само над работодателите и трудещите се в българския туристически сектор, но и срещу всички млади българи“, пишат от организацията и добавят, че също искат оставката на Кацаров.

Коментари в сайта (1)

Последни новини