От х:

Днес в x:

15 °C

Тодор Топалов: В местната власт трябва да влязат млади хора с кауза

Тодор Топалов е кандидат за общински съветник в Хасково от Коалиция "Демократична България-Обединение". Той е съпредседател на "Демократична България-Обединение" - Хасково и председател на ПП "Движение Да България".

Топалов е магистър по Международни икономически отношения от УННС. Развива собствен бизнес. Женен, с едно дете.

В интервю за Haskovo.net, той обясни вижданията си за местното самоуправление.


Г-н, Топалов, кое ви накара да се кандидатирате за общински съветник?

Причините са две. Първата е, че като млад и образован човек мога да допринеса за доброто управление на моя град. Втората – смятам, че е много важно в местната власт, и то не само в Хасково, да влязат млади хора с кауза. А кауза за мене и за "Демократична България-Обединение" е да се преборим за децентрализация и освобождаване на общините от опеката на правителството. Повече самостоятелност и финансова автономия ще позволи на общините в България да решат най-добре своите проблеми и да вървят напред.

Защо смятате, че правителството опекунства над общините?

Аз не смятам, аз го виждам. Съвсем ясно при срещите и разговорите ми с избирателите и при подготовката на нашата програма, свързани с развитието на редица важни сектори - здравеопазването, културата, образованието и пр. Що за общински училища имаме, ако Общинският съвет и кметът на практика отговарят единствено за ремонта и поддръжката на сградите? Що за местна власт имаме, ако кметът и съветниците не могат да назначат директора на училището, нито пък имат дума в самия образователен процес. Това е реалността. Резултатът от това няма нищо общо с българските традиции от времето на Възраждането, в което нашите патриотично настроени управленци едва ли не се кълнат. В крайна сметка резултатът от тази политика на управляващите е, че учениците излизат на пазара на труда неподготвени и най-често не се реализират по своята специалност. Или пък направо поемат към чужбина. Само за миналата години общината са напуснали 1200 нейни жители, повечето от тях млади са хора.

Вярно е, че общините в България изнемогват и много често четем как някои от тях са пред фалит, а други, особено в Северозападна България направо обезлюдяват. Кой е отговорен за това положение?

Ние в "Демократична България-Обединение" смятаме, че отговорност носят преди всичко и най-вече управляващите, включително и на местно ниво. Още в миналия си мандат ГЕРБ и тяхното правителство оповестиха широко намеренията си за децентрализация, за предоставяне на повече правомощия и финансова самостоятелност. Нищо от това не се случи, нито пък се вижда на хоризонта. Тъкмо обратното – правителството продължава да бъде опекун на общините. И съответно да упражнява правомощия и дейности, които в цяла Европа са присъщи на местната власт. След като ГЕРБ нямат политическа воля за децентрализация и за реформа в местното самоуправление, естествено няма как да я имат и техните представители в местната власт.

Тодор Топалов е с преференциален номер 103 в листата на Коалиция "Демократична България-Обединение" No 66 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
19 ное 2019
Последни новини