От х:

Днес в x:

Готвят протести срещу поскъпването на водата в Димитровградско

След днешното изявление на БСП за проблемите с водата в Хасковско беше изпратена позиция на сходна тематика от хасковлията Тодор Топалов - председател на ПП „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България-Обединение“-Хасково.

Ето позицията:

Тодор Топалов: БСП закъсня, жители вече се готвят за протест срещу поскъпването на водата

Още преди коледните празници жители от села в община Димитровград се свързаха с мен, подготвяйки протести срещу увеличението на цената на водата за битови нужди. Хората искат да виждат конкретни действия, а не приказки от ефира. Протести ще се проведат в няколко населени места след Нова година, без да упоменавам къде и кога. Кметовете ще бъдат уведомени, както и органите на МВР.

След като община Димитровград се присъедини към Асоциацията по ВиК Хасково през септември 2020 година, цената на водата от 01.01.2021 г. ще поскъпне с близо 250% за потребителите на територията на Димитровград. Този скок няма аналог.

Поскъпването става без аргументация. Кое налага толкова драстичното увеличение?

Не може да се подмине и фактът, че живеещите в конкретните населени места в по-голямата си част са пенсионери и увеличението ще се отрази шоково на месечните им разходи.

Освен това, изхождайки от така поставения пред КЕВР анализ на социална поносимост на предлаганите цени от ВиК Хасково ЕООД, според дружеството дори евентуално допълнително поскъпване над цената от 3.50 лв. за куб. м. няма да повлияе шоково сред потребителите, напротив дори цената от 3.50 лв. им се вижда ниска.

Ситуацията повдига още един въпрос - съпоставими ли са от гледна точка на средните доходи на глава от населението жителите на общините Хасково и Маджарово, която е от селски тип? И трябва ли маджаровлии да плащат, колкото хасковлии или това е вашата представа за социално равенство? За социално равенство се е говорело преди `89 г., господа от ГЕРБ - бивши членове на БКП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ди
    Димитровградчани
    29 -5
    19:36, 29 дек 2020
    Димитровградчани трябва да знаят, че бяха предадени от кмета иво димов. Като член на Асоциациата по В и К гласува въздържал се, което значи, че остави кевр да решава съдбата на цената за водата в община Димитровград. Верен като пионер на шайката, изпълни заръките на партията закрилница на лъжците и крадците. А той е един от виновниците добива на водата да бъде с висока енергоемкост. Не спазва Генералният план за В и К, където е планирано друго.
    • Ев
      европеец
      1 -2
      19:22, 1 яну 2021
      Стига вече конспирации! Ние сме част от световният глобализиран пазар и трябва да се научим да си плащаме.Направиха обединението на ВИК,за да могат да го приватизират мултинационални компании,които да инвестират в мрежата.Е как ще стане инвестиция,като не искате да плащате?
      Това е бизнес,а ние сме капиталистическа държава.Тази вода и въздух не са само ваши!Това е капитал и той трябва да работи.
      Мина времето на комунизма! Стига само сте прахосвали!
      Ето,короната ни накара да се замислим за много неща.Не ни трябват пътувания,алкохол,цигари,пиратки,месо,сирена и други признаци на лукса.Ако си стоите само у вас не се ниждаете от толкова къпане,пране,храна,кола и т.н.
      В много държави от ЕС забраняват замърсяването на природата от човеците ,чрез ограничаване на консумацията.Време е да стопим сланинките и да спасим планетата.
      Добре,че поне българите не се размножават много,защото това спасява планетата.
  • 2
    Ба
    Баси пр@днята
    14 -2
    21:38, 29 дек 2020
    На всяка манджа пр@д нята Тошко!
  • 3
    Хх
    Ххх
    8 -1
    11:19, 30 дек 2020
    При цена на водата средно 2 лв в селата, увеличение с 250% става 7лв за кубик! Ако са верни тези проценти, водата става най-скъпата в Европа, ако не се лъжа. Да не говорим, че в нашето село, вече поне два месеца не са минавали инкасатори да засичат потребеното количество. И като минат след нова година по нова цена да ми я тряснат, кво прайм? А ВиК асоциациите са едни престъпни структури по мое мнение. Само вземат парите на хората, без да подобряват качеството на услугата. Пука се някъде тръба, оправят я отгоре отгоре, и след два, три месеца отново се пука и така ... Просто да отчитат дейност, а не да свършат качествена работа. Ако ти трябва ново захранване с вода за имота като частно лице или фирма - правиш проект, плащаш го, искаш одобряване на проектите от общината, разрешение за прокарване, разрешение за строеж - плащаш ги, сключваш договор с частен строител за изграждане на водопровода( защото ВиК нямат удостоверение от камарата на строителите) - плащаш го, плащаш за водомерни шахти, водомери тръби, пожарни хидранти и други. Ако правиш канализация - същото: плащаш тръби , шахти, разкопаването асфалтирането,всичко. И накрая, понеже така им е написана нормативната уредба всичките тези подземни водопроводи и канали стават собственост на общината,без да са платили и стотинка, пък ти си плащай скъпата вода, която не се пие, мръсна и ръждива е и ти съсипва бойлери и инсталации.........
  • 4
    За
    За В и К
    4 -2
    18:08, 30 дек 2020
    За В и К асоциациите е измислано всичко с фантазия и цел ограбване на потребителите. В и К - Димитровград е ООД с 49 % общинска собственост и 51 % държавна собственост. Сега В и К Асоциациата взема 100% собствеността и се разпорежда с нея като собственик. Това го няма никъде по света. Всички граждани в община Димитровград са плащали данъци и са събирали тези 49% , държавата 51% , средства събирани от данъци и изведнъж се пръква една измислена Асоциациа, която става собственик на В и К дружествата в областта. Как е измислено! Изведнъж кръщават и даряват някой за собственик, а обикновения гражданин, който е внасял данъци , никой не го пита. Като се знае умствения капацитет на кмета, колко му е да гласува за тази Асоциация и да обърне гръб на гражданите, както се получи в случая. Господин Стефан Димитров, като Председател на Общинския съвет не подписа Протокола и му прави чест, че с този акт защити гражданите на Димитровград, а кмета подписа дори празната бланка на Протокола, само и само да се угоди на София.Това е един театър, който се разиграва в цялата държава с цел разграбване. Още повече, че законовата уредба е хитро измислена, цената на водата да бъде тази от областния град , в случая Хасково и щем не щем ни налагат тази цена,без да се има в предвид себестойността й в отделните общини. Колко труд се положи навремето В и К ООД- Димитровград да се отдели от Хасково, сега се връщаме назад и някой общинар, член Асоциациата ни насади много "хубаво". Може би от купената диплома и защитата само на собствените интереси, но не и да служи на гражданите в които сее клел.
  • 5
    Ив
    Иван
    3 -1
    09:22, 31 дек 2020
    Менте коментари и от ляво и от дясно .КЕВР публикува новите цени -за Хасковска област увеличението е с 0.5%.
    • Ив
      Иванчо
      3 -2
      11:29, 31 дек 2020
      Иванчо, понятие си нямаш и само се бъркаш където не ти е работа. Цената на водата в Хасково е към 3.5 лв. за кубик вода и става за цялата област. От цената за вода за м. кубичен в Димитровград, сега е към 2.2 лв. Можеш ли да направиш разлика колко става увеличението за града плюс увеличението от кевр. За селата увеличението е повече, защото те не плащат отпадни води и пречистване. Така, че след като не можеш да смяташ скрий се някъде и ближи нещо на началника си от В и К. Увеличението е двойно за общината.
  • 6
    Кр
    Кристина Петрова
    1 0
    12:12, 31 дек 2020
    При тая скъпа вода, как да се къпя?
    Само да кажа, че като не се къпя мириша все едно има авария в Торовия завод
  • 7
    Да
    Дамян
    4 0
    13:05, 31 дек 2020
    На сайта на КЕВР пише,че за 2021 година водата в Димитровград остава на цената от 2011 година, т.е. 1.86 лв. Наложително е от кметството да направят разяснение докога ще е валидна тази цена и откога цената на водата става като в Хасково - 3.52.Какво са се снишили,мислят че ще ги подмине бурята ли.
  • 8
    Ба
    Ба си е
    1 0
    07:18, 2 яну 2021
    Ба си и европееца. Първо бъди българин и тогава европеец. Не се ли осъзнаваш, че си колония? Този инвеститор, този инвеститор, само на инвеститори ли го докарахте. Не виждаш ли язаки. 500 лв заплата и не знаеш къде си. До сега В и К е функционирало самостоятелно, но дойдоха калинките, крадците и лъжците и го ограбиха. Сега пак ли да викаме чужди инвеститорите. Ако си млад човек, направо те съжалявам от този ред на мисли. Научете се сами да се справяте. Целия град е построен с ентусиазъм и с ръцете на бригадирите, а сега чужди инвеститори. Как ли не. Стягайте се и правете каквото трябва да се прави. Просто трябва да попадне в ръцете на стопанин, който знае какво да прави, а не в ръцете на некадърници и калинки. Това В и К не е световна величина, а обслужва нас, димитровградчани! Трябва ние сами да се заемем, но това В и К се управлява лошо и само се краде.
Последни новини