От х:

Днес в x:

Кристо в действие: идва ред и на Триумфалната арка в Париж

След сензационното опаковане на Райхстага в Берлин, сега е ред на Триумфалната арка в Париж: „Мечтая единствено за това: да опаковам изцяло Триумфалната арка", казва пред ДПА Христо Явашев – Кристо.

Кристо е прочут със своите зрелищни „опаковъчни" акции. Когато се намира в творческа фаза, Кристо не си пада по обилните трапези, пише агенция ДПА. Опитах се да обядвам, но всъщност предпочитам да работя на празен стомах, каза 84-годишният творец на една среща в Мюнхен, организирана от списанието на седмичника „Ди Цайт" – „Цайтмагацин". „Така човек се чувства по-лек и по-буден", добави Кристо и уточни, че особено обича кисело мляко и чесън. „Но иначе не съм много по яденето."

25 хил. кв. метра плат

В момента Кристо има много работа. 25 години след сензационното опаковане на Райхстага в Берлин, сега е ред на Триумфалната арка в Париж. „Мечтая единствено за това: да опаковам изцяло Триумфалната арка", заяви творецът, който живее в Ню Йорк.

Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2019, още преди 50 години замислят да опаковат тази най-прочута парижка забележителност. Проектът обаче беше одобрен едва сега – и то за много кратък срок. Кристо признава, че вече е бил изгубил надежда. Творецът възнамерява да забули Триумфалната арка с 25 хиляди квадратни метра сребристо-син плат и да представи творбата си пред публиката в периода 29 септември – 4 октомври 2020 година.

С български корени

Агенция ДПА припомня, че Кристо е роден през 1935 година в България, където започва да следва изобразително изкуство, а през 1956 година бяга от страната през Виена на запад. През 1958 година от Швейцария той се прехвърля в Париж, където се запознава с бъдещата си съпруга Жан-Клод. Начаса усетил, че това е жената на неговия живот, признава Кристо. Двамата заедно осъществиха редица проекти, припомня ДПА.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини