От х:

Днес в x:

28 °C

Две трети от кърджалийци вече са решили за кого да гласуват на местния вот, ще се повтори ли балотажа от преди 20 години?

Седмица преди важния вот за кмет на Община Кърджали повече от две трети от кърджалийци са решили за кого да дадат гласа си, сочи анкета на сайта Кърджали бг вести. 78,3% от респондентите сочат категорично, че са се спрели на своя фаворит за градоначалник. Колебаещите са 8,7 на сто. Толкова са и тези, които не са решили. Очаква се избирателната активност в Община Кърджали ще бъде много по-висока от средната за страната.

Големият въпрос, който стои пред избирателите е ще има ли балотаж и дали досегашният градоначалник инж. Хасан Азис ще бъде новия стар обитател на Белия кораб. Мнозина се връщат преди 20 години, когато кандидатът за втори мандат на ДПС Расим Муса загуби балотажа с претендента на СДС Румен Димитров.

Ще припомним, че преди 20 години СДС, която държеше централната власт, впрегна цялата държавна машина, за да спечели Кърджали. Тогавашният областен управител Пламен Иванов влезе в бастиона на Бастиона на Доган – Махалата. Румен Димитров победи с малко, но загубата бе болезнена за ДПС. На балотажа гласуваха 38 713 избиратели. От тях за победителя Румен Димитров дадоха гласа си 20 394 гласоподаватели, от които 18 838 жители на града. Расим Муса взе 18 894, от които 5256 в областния център. Ще припомним, че тогава 8206 гласа на БСП се преляха на втория тур за СДС след призива на лидера на социалистите Милко Багдасаров да се гласува по съвест.

Преди четири години кандидатът на ДПС инж. Хасан Азис взе на първи тур 18 229 гласа или 59,41% от гласовете. Претендентът за стола му Илия Илиев от ПП ГЕРБ получи 8343 гласа или 27, 19 % от гласовете. Ако се стигне до балотаж то кандидата на ГЕРБ Никола Чанев може да разчита на около 2500 червени гласа. Ще припомним, че преди четири години кандидатът на БСП Георги Кючуков получи 2440 бюлетини или 7,95%. Подкрепата на червените избиратели няма да е достатъчна на ГЕРБ, ако Хасан Азис успее да мобилизира електората си максимално. Пречка за това е кандидатурата на ДОСТ за кмет – Мехмед Ходжа. ДПС демонстрира сила в селата, но не и в града. Изключение прави Махалата. Не случайно председателят на партията Мустафа Карадайъ отиде на крака при местните жители. Активисти от Махалата се вричат, че на този вот 98% от гласоподавателите ще пуснат бюлетина за ДПС.

Съществува и още една въпросителна. Тя е свързана с очакваната висока избирателна активност. Тя ще доведе до по-пъстър Общински съвет. Не е изключено ДПС да загуби мнозинството си в него. А това ще усложни неимоверно задачата на бъдещия кмет, ако той е от редиците на Движението.

Георги Кулов

*Посочените резултати са въз основа на анкета, проведена сред читателите на сайта Kardjali.bgvesti.NET. Анкетата е изцяло инициатива на екипа на медията, не е представителна и не обхваща мнението на всички групи гласоподаватели.

  

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини