От х:

Днес в x:

10 °C

Две трети от кърджалийци вече са решили за кого да гласуват на местния вот, ще се повтори ли балотажа от преди 20 години?

Седмица преди важния вот за кмет на Община Кърджали повече от две трети от кърджалийци са решили за кого да дадат гласа си, сочи анкета на сайта Кърджали бг вести. 78,3% от респондентите сочат категорично, че са се спрели на своя фаворит за градоначалник. Колебаещите са 8,7 на сто. Толкова са и тези, които не са решили. Очаква се избирателната активност в Община Кърджали ще бъде много по-висока от средната за страната.

Големият въпрос, който стои пред избирателите е ще има ли балотаж и дали досегашният градоначалник инж. Хасан Азис ще бъде новия стар обитател на Белия кораб. Мнозина се връщат преди 20 години, когато кандидатът за втори мандат на ДПС Расим Муса загуби балотажа с претендента на СДС Румен Димитров.

Ще припомним, че преди 20 години СДС, която държеше централната власт, впрегна цялата държавна машина, за да спечели Кърджали. Тогавашният областен управител Пламен Иванов влезе в бастиона на Бастиона на Доган – Махалата. Румен Димитров победи с малко, но загубата бе болезнена за ДПС. На балотажа гласуваха 38 713 избиратели. От тях за победителя Румен Димитров дадоха гласа си 20 394 гласоподаватели, от които 18 838 жители на града. Расим Муса взе 18 894, от които 5256 в областния център. Ще припомним, че тогава 8206 гласа на БСП се преляха на втория тур за СДС след призива на лидера на социалистите Милко Багдасаров да се гласува по съвест.

Преди четири години кандидатът на ДПС инж. Хасан Азис взе на първи тур 18 229 гласа или 59,41% от гласовете. Претендентът за стола му Илия Илиев от ПП ГЕРБ получи 8343 гласа или 27, 19 % от гласовете. Ако се стигне до балотаж то кандидата на ГЕРБ Никола Чанев може да разчита на около 2500 червени гласа. Ще припомним, че преди четири години кандидатът на БСП Георги Кючуков получи 2440 бюлетини или 7,95%. Подкрепата на червените избиратели няма да е достатъчна на ГЕРБ, ако Хасан Азис успее да мобилизира електората си максимално. Пречка за това е кандидатурата на ДОСТ за кмет – Мехмед Ходжа. ДПС демонстрира сила в селата, но не и в града. Изключение прави Махалата. Не случайно председателят на партията Мустафа Карадайъ отиде на крака при местните жители. Активисти от Махалата се вричат, че на този вот 98% от гласоподавателите ще пуснат бюлетина за ДПС.

Съществува и още една въпросителна. Тя е свързана с очакваната висока избирателна активност. Тя ще доведе до по-пъстър Общински съвет. Не е изключено ДПС да загуби мнозинството си в него. А това ще усложни неимоверно задачата на бъдещия кмет, ако той е от редиците на Движението.

Георги Кулов

*Посочените резултати са въз основа на анкета, проведена сред читателите на сайта Kardjali.bgvesti.NET. Анкетата е изцяло инициатива на екипа на медията, не е представителна и не обхваща мнението на всички групи гласоподаватели.

  

Хороскоп за 16.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
16 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
16 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
16 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
16 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
16 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
16 ное 2019
Последни новини