От х:

Днес в x:

11 °C

37 венци бяха поднесени пред Паметника на Освободителите в памет на 10108 воини от Хасковския отряд

Изображение 1 от 5

  Тридесет и седем венци и десетки букети цветя бяха поднесени пред Паметника на освободителите в Градската градина на днешното тържество по случай Деня на Кърджали. На 8 октомври 1912 г.в 4,00 часа Хасковския отряд, в който влизат 10108 български воини превзема града край Арда. През 1928 г. е издигнат монумент в тяхна памет, а през 1978 г. е монтиран градския часовник, който изпърлнява патриотични мелодии. Датата на Освобождението е определена през 1928 за празник на Кърджали.
   По десетилетна традиция въпреки изборната кампания стотици кържалийци се събраха да почетат паметта на героите. Сред официалните лица бяха изпълняващата длъжността кмет инж.Катя Митовска, изпълняващата длъжността областен управител Севда Камбурова, народния представител Адлен Шефкед, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, обществения посредник Расим Муса, енорийския свещеник отец Петър, зам.-районния мюфтия хаджи Насуф Насуф и др.
     В словото си инж.Катя Митовска отбеляза, че честването на Деня на Кърджали е мост от миналото към бъдещето. Хиляди воийници- освободители са останали безименни. Те са воювали за Кърджали,водени от дълбока обич към Отечеството. Затова и има издигнати монументи в знак на благодарност. Саможертвата на тези воини има смисъл само, ако се смятаме за техни потомци, отбеляза инж.Митовска. Тя посочи,че за това трябва да носим свободата в душите си. Свободата ни е извоювана от тях с цената на живота им. Това налага да се замислим за собствения си живот и неговия смисъл. Не трябва да забравяме, че едва ли има край в страната, в който хората да са минали през толкова изпитания, подчерта инж.Митовска.
    Кърджалийци получиха поздравителни адреси от президента на страната Румен Радев и от ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.
   Тържеството бе последвано от богата програма, поднесена от творците от Дома на културата.
  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
  18 ное 2019
  Последни новини