От х:

Днес в x:

28 °C

Нова социална услуга за възрастните хора стартира в Димитровград

Изображение 1 от 4

  Нова социална услуга ще стартира в Димитровград. Тя е насочена към възрастните хора в нужда. По проекта ще се обхванат минимум 118 нуждаещи се, главно от медицински грижи или обслужване по домовете, както в града, така и в малките населени места от общината.

  Проектът "Звено за патронажна грижа - Димитровград" е с безвъзмездно финансиране на стойност малко над 300 000 лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“. От другата седмица стратира подбора на персонал, който ще обслужва възрастните хора над 65 години в нужда.

  Проектът ще стартира от 1-ви декември, но е твърде вероятно той да продължи и в бъдеще, тъй като населението в страната и общината застарява и все повече хора се нуждаят от помощ в домашна среда, обясниха специалистите. Основните бенефициенти на социалната грижа са лица, претърпели инсулти или други заболявания, трудно подвижни или безпомощни, които не могат да се обслужват сами. За възръстните хора ще се грижат 2-ма лекари, единият от който ще бъде общопрактикуващ или специалист по вътрешни болести, а другия невролог. Социалната грижа ще разполага и с рехабилитатор, който ще може да посещава домовете на възрастните хора, които имат нужда, ще бъдат наети и мед. сестри, социални работници и домашни санитари, които да посещават по домовете нуждаещите се хора и да ги обгрижват.

  По проекта лицата ще получават най-разнообразни грижи, най-ценните от които са медицинските грижи, рехалибитация, превръзки, къпане, измерване на кръвно налягане и кръвна захар и други.

  Услугите ще се предоставят на одобрените лица до момента, в който има необходимост от тях. При отпадането на нуждата от дейностите по този проект, тяхното място ще се заема други нуждаещи се лица, коментираха днес служители на общината. Те обясниха, че по проекта ще се работи в тясно сътрудничество с болниците в Димитровград и Хасково, които когато изписват пациенти, но същите се нуждаят от последващи грижи, ще бъдат насочвани към "Звено за патронажна грижа - Димитровград". Съдействие ще се търси и от личните лекари в общината, които също да могат да насочват тежки случаи, на които да се помага чрез различните проекти. Имаме много тежки случаи, хора които с години не са напускали домовете си и не са полагали хигиенни грижи, тъй като не могат, коментира днес главния експерт по здравеопазване и социални дейности в общината Галя Пенева.

  Това е първият социален проект, насочен повече към медицинско обслужване на хора в нужда над 65 години. Дейностите по него не се припокриват с останалите социални услуги, които предоставя общината. Към момента под различни форми и чрез различни проекти и финансиране се предоставят социални услуги на 871 възрастни хора в общината, като хранене, топъл обяд, почистване на дома, пазаруване, социален асистент, домашен помощник и др. Част от услугите се извършват от Домашен социален патронаж, а други по различни проекти и програми. С настоящия проект близо 1000 жители в общината ще получават социални услуги, съобщи Диана Дончева, директор по европейските програми и хуманитарни дейности в общината. Тя призова хората да бъдат по-активни и да търсят информация за различните проекти в общината. 

  Информация, както и документите за кандидатстване по проекта, ще се дават в общината или в Консултативния център, който се разкрива в бившата детска ясла „Йорданка Чанкова” на ул. „Владимир Поптомов” №2 (зад кино „Химик”). Входът му е от южната страна. Там ще работи екипът по проекта и хората ще могат да получават помощ при попълване на документите, както и да разискват със специалистите конкретно състояние на техен близък или съсед, на който трябва да се окаже помощ. Информация може да се получи и на тел. 0391 68 299.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  14 юли 2020
  Последни новини