От х:

Днес в x:

Протестиращите медицински сестри: Стига вече с тази схема, с това престъпление

Цялата здравна система рухва, защото е построена неправилно. "Време е за нов модел. Вече е време да говорим за превенция. Искаме цялостна реформа". Това заяви пред БНР медицинската сестра от София Елена Тонева.

Относно новото обещание от 200 млн. лв. повече за системата за здравеопазване през 2020 г. тя коментира: "Те основно ще бъдат насочени за увеличаване на клиничните пътеки. Този механизъм те използват като оправдание, че по този начин ще увеличат заплатите на колегите в цялата страна. Ние не сме нормени работници и не искаме парите ни да се определят от брой преминали пациенти, т.е. от клинични пътеки", каза Тонева. 

Сега принципът в здравеопазването е колкото повече болни хора, толкова повече пари. Стига вече с тази схема, с това престъпление. Този модел има демоничен стил, категорична е медицинската сестра.

По думите й с този принцип нещата не са добре нито за медиците, нито за пациентите. "Нарушава се нашият морал и здравето на пациентите е застрашено", категорична е медсестрата.

По-късно през деня се очаква част от протестиращите медицински сестри, които от седмици са на палатка пред Министерство на здравеопазването, да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев.

Те ще представят отново исканията си за по-високи заплати, по-добри условия на труд и законодателни промени в сферата на здравеопазването.

"Искаме конкретни действия. Уморихме се да ни лъжат. Вече не вярваме на никой. Вече сме на предела на нервите си", каза Тонева.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мн
    МНЗ
    2 -2
    15:33, 16 окт 2019
    Като е така, сменете си работата.
Последни новини