От х:

Днес в x:

25 °C

Налягането в границата на Слънчевата система надхвърли всички прогнози

Сондите Voyager, единствените космически кораби, предали сигнал от междузвездното пространство, показаха на учените още една загадка.

Астрономите на НАСА, използвайки данните от двете сонди, измерват налягането и скоростта на звука на границите на Слънчевата система и стигат до извода, че не знаем нещо важно за тези граници - налягането е значително по-високо, отколкото бе очаквано.

Откритието е описано в научна статия, публикувана в Astrophysical Journal от учени от три американски изследователски центъра.

Космическото пространство не е абсолютно празно. Слънчевата система е изпълнена със слънчев вятър. Това е поток от заредени частици (главно протони и електрони, смесени с ядра на хелий и други елементи), непрекъснато излъчвани от нашата звезда. Естествено, плътността на тази плазма е много по-ниска от тази на въздуха в земната атмосфера. В сравнение със земните условия, космическото пространство е почти празно, но дори и такава разредена среда провежда звук и оказва налягане върху околните обекти.

Voyager 1 и Voyager 2 стартират през 1977 година. Въпреки възрастта си, апаратите все още комуникират със Земята. През 2012 г. Voyager 1 достигна хелиопауза, а през 2018 г. - и Voyager 2. Това е мястото, където слънчевият вятър се сблъсква с междузвездната среда. Намира се на около сто пъти по-далеч от разстоянието между Слънцето от Земята и повече от два пъти по-далеч от Плутон.

Хелиопаузата е границата на хелиосферата, тоест зоната, след която слънчевият вятър се измества от междузвездния газ. Много астрономи идентифицират хелиосферата със Слънчевата система. По този начин Вояджърите са първите и засега единствени апарати, предаващи на Земята научните данни, събрани в междузвездното пространство.

Поради тази причина всеки бит, получен от Вояджърите, е безценен. Новото откритие обаче се получи благодарение на фантастична комбинация от обстоятелства.

Кредит: NASA's Goddard Space Flight Center/Mary Pat Hrybyk-Keith.

Само няколко месеца след като Voyager 1 напусна Слънчевата система, той бе догонен от прощалния поздрав на Слънцето под формата на глобална обединена област на взаимодействие (global merged interaction region или GMIR). Какво представлява това?

Слънчевият вятър се движи с различна скорост. В района на Земята има така наречения бавен слънчев вятър със скорост около 400 километра в секунда. Има и бърз слънчев вятър, който се движи през космоса два пъти по-бързо. Появяват се и плазмени облаци, които от време на време се изхвърлят от нашата звезда, които могат да се движат още по-бързо.

Когато бърз поток на слънчевия вятър настигне по-бавен, те се сблъскват. На границата между тях се образува област на сгъстена плазма с повишена концентрация и сила на магнитното поле. Това е областта на взаимодействие.

Когато няколко такива сблъсъка се появят един след друг, областите им за взаимодействие се сливат и се образува обединена област на взаимодействие, а най-големите от тях се наричат ​​глобални.

Именно такава зона на бурна плазма първо застига Voyager 2, а четири месеца по-късно - и Voyager 1, който е по-далеч от Слънцето. В същото време Voyager 1, както вече бе споменато, успя да напусне хелиосферата. Но Voyager 2 се намира в граничния й слой, така наречения вътрешен хелиошис (heliosheath). Това е областта, в която слънчевият вятър има скорост под скоростта на звука (за разлика от останалата част от Слънчевата система, където е свръхзвукова).

"Това събитие е наистина уникален момент, защото сме го видяхме веднага след като Voyager 1 влезе в  междузвездното пространство, обяснява водещият автор на проучването, Джейми Ранкин (Jamie Rankin) от Университета в Принстън.

Когато една такава вълна достигна хелиошиса през 2012 г., тя бе забелязана от Voyager 2. Заради тази вълна броят на галактическите космически лъчи временно намаля. Четири месеца по-късно учените забелязаха подобно намаление в наблюденията от Voyager 1, точно при границата на Слънчевата система в междузвездното пространство.

Знаейки разстоянието между сондите и скоростта на тяхното движение, астрономите изчислили скоростта на вълната, която ги настигна. Заедно с данните на други инструменти, това даде възможност да се изчисли налягането и скоростта на звука в хелиошиса, тоест най-външната обвивка на Слънчевата система.

Оказа се, че звукът се разпространява там със скорост 314 ± 32 километра в секунда, тоест почти хиляда пъти по-бързо, отколкото във въздуха. Това се дължи на факта, че заредените частици си въздействат една на друга на голямо разстояние заради своите електрически полета. Следователно такава частица не е нужно да се сблъсква с друга, за да й предаде импулса си..

Плазменото налягане в хелиошиса се оказа равно на 267 ± 55 фемтопаскала. Това е трудно да се нарече огромно налягане - атмосферното налягане на Земята е многократно по-голямо. Обаче астрономите не очакваха да открият такова налягане в  покрайнините на Слънчевата система.

Има и още една загадка.

Учените забелязаха, че промяната в галактическите космически лъчи не бе идентична и при двата космически кораба. Когато GMIR настигна Voyager 2, разположен в хелиошиса, потокът от космически лъчи намаля от всички посоки, както се очакваше.

Но при Voyager 1, който е вече в междузвездна среда, потокът от космически лъчи намалява само от посоката, перпендикулярна на посоката на локалното магнитно поле.

Тази асиметрия предполага, че нещо се случва, когато вълната предава през границата на Слънчевата система, но учените все още не знаят какво.

Справка: Heliosheath Properties Measured from a Voyager 2 to Voyager 1 Transient
J. S. Rankin et al., Astrophysical Journal

ИзточникPressure Runs High at Edge of Solar System, NASA

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
09 авг 2020
Последни новини