От х:

Днес в x:

Хюсеин Ергани пред Кърджали бг вести: Турция отдавна е под терористична заплаха, офанзивата бе неизбежна

Генералният консул на Р Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани даде интервю специално за сайта Кърджали бг вести за актулната офанзива в пограничните райони със Сирия.

Г-н Хюсеин Ергани е роден през 1973 г. в гр. Ерзурум.

През 1996 г. се дипломира от специалността Международни отношения във Факултета по Икономически и Административни Науки на Университет Боазичи.

Същата година постъпва в Министерството на Външните Работи.

Между 1998-2000 г. е на длъжност Аташе и Трети секретар в Дирекция Двустранни културни отношения.

2000 г. е назначен като Трети секретар в Посолството на Република Турция в Душанбе.

През 2002-2005 г. е на длъжност Втори и Първи секретар в Постоянното представителство на Република Турция към ООН в Женева.

Между 2005-2007 г. е на длъжност Първи секретар в Дирекция Многостранни икономически отношения.

2007-2008 г. е Политически Съветник в Старшо гражданско представителство на НАТО в Афганистан.

Между 2008 и 2011 г. е на длъжност Съветник в Посолството на Република Турция във Вашингтон.

През 2011 г. е назначен като Генерален консул в Одеса.

Между 2013-2016 г. е на длъжност Началник отдел в Дирекция Америка.

От 30-и януари 2017 г. е на длъжност Генерален консул на Република Турция в Пловдив.

Владее английски и на средно ниво руски език.

- Г-н Ергани, защо трябваше да се предприеме такава операция?

-Турция отдавна е под терористична заплаха породена от различни организации. Най-важната от тези заплахи произтича от ПКК и сирийския й клон PYD/YPG. Сирийската криза се увеличи поради тези терористични атаки и в настоящия етап и условия се породи необходимост Турция да предприеме собствени мерки.

Особено от страна на елементите на терористичната организация PYD/YPG разположени през граница в източната част на Ефрат през последните две години са извършени над 100 набези и враждебни действия. Тази организация е сирийският клон на ПКК. В действителност PYD/YPG в този регион, чрез тунелите си контрабандира взривни вещества и боеприпаси които се предават в последствие на терористичната организация ПКК. Разбира се никоя държава не би толерирала такива действия и би предприела необходимите мерки.

PYD (партия на демократичното единство) /YPG (въоръжено крило на PYD) , организира терористични атаки и срещу сирийците в Сирия. И по-лошото е, че тази структура освобождава някои бунтовници на ДЕАШ, които държи с условие да преминат в Турция и осъществят терористични атаки.

-Каква е целта на операцията, която Турция предприе на 9 октомври?

-Основната цел на операцията „ Извор на мира“ е да осигури сигурноста на границите на Турция. В този контекст трябва да се неутрализират терористите в региона включително и ДЕАШ и по този начин да се освободи сирийският народ от натиска и подтисничеството на терористите.

-Турция с кюрдите ли воюва?

Най- голямото кюрдско население в региона е в Турция. В това число и над 300.000 кюрди избягали през последните 4 години от преследванията на PYD/YPG в Сирия и принудени да потърсят убежище в Турция. Нашите съграждани кюрди са от основните елементи на създаването на РепубликаТурция. Твърдението, че Турция воюва с кюрдите е неоснователна. Турция нанася последния удар на терористичния коридор, който подтискащата всички включително и кюрдите PYD / YPG иска да контролира.

-Какво ще стане с чужденците войни терористи в зоната на операцията?

-Турция е единствената страна, която воюва лице в лице с ДЕАШ в Сирия и затова е от голямо значение положението на задържаниет от ДЕАШ. Вярваме, че приемането на чужденците бойци терористи от страните, от които произхождат е единственото устойчиво решение. Проблемът с чужденците терористи може да се разреши единстверно със съвместните усилия на международната общност.

-Операцията породи голям отзвук в международното обществено мнение. Какво ще кажете за реакциите особено от страна на ЕС?

-Всъщност ЕС трябва да бъде благодарен. Защото операцията ще премахне бежанския натиск върху страните от ЕС. В действителност очаква се значителна част от 3,5 милиона сирийски бежанци в Турция да се установи в зоната на сигурност, която ще се създаде. Всъщност Турция предприе стъпка за разрешаване проблема в сирийската криза. Тези, които вместо да подкрепят тази добронамерена стъпка се опитват да я спъват трябва да са готови на своя теротория да поемат бежанския товар, който Турция вече не може да носи.

Въпроси на Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини