От х:

Днес в x:

22 °C

Хората с бавна походка стареят по-бързо

Хората, които ходят бавно, не се наслаждават непременно на разходката си. Според новопроведено изследване, ходенето с бавно темпо може да е симптом на значителен дефицит във физическото и когнитивно здраве.

Проучването, в което участвали 900 новозеландци, стартирало през 70-те години и открило, че хората на 40-годишна възраст, които ходят бавно е по-вероятно да проявят признаци на ускорено стареене и нарушени мозъчни функции.

Изследването започнало преди близо 5 десетилетия, като участниците в него били едва тригодишни по онова време.

Учените установили, че темпото на ходене на средна възраст дава ценна информация за процеса на стареене, започващ още от ранно детство.

В рамките на изследването, била измерена скоростта на ходене на 45-годишните, наред с различни признаци за ускорено стареене. Под внимание били взети 19 биомаркери, вариращи от кръвното налягане до зъбния статус и работата на мозъка.

Били отчетени и данните от тестовете през всичките години на изследването – от самото му начало, когато участниците били все още деца.

Резултатите са изненадващи и разкриват, че хората, които ходят бавно през 40-те си години, са по-застрашени от ускорено стареене и физическо представяне, дължащи се на бързо влошаване в работата на множество органи.

Освен това бавното ходене на средна възраст е свързано с по-слаби когнитивни функции, при това не само по време на провеждане на тестовете.

Изследването разкрило, че бавното ходене се свързва не само със съответните неврокогнитивни функции в зряла възраст, но и в ранните детски години.

Макар участниците да не били подложени на мозъчни изследвания в началото на изследването, на база днешните тестове, хората с бавна походка демонстрирали намален мозъчен капацитет и намалена кортикална дебелина.

Ако се научим да разпознаваме връзките и взаимодействия, демонстрирани от 5-десетилетното изследване, ще успеем да повлияем положително на редица социални фактори, които биха могли да удължат продължителността на живота, да подобрят неврокогнитивните функции и евентуално да спрат когнитивния упадък.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
06 юли 2020
Последни новини