От х:

Днес в x:

Потомка на бежанци представя в книга съдбата на прокудените малоазийски българи

Потомката на бежанци от Мала Азия, доцент Тонка Василева, ще представи книгата си „Незаличима диря“ - съдбата на малоазийските българи на 10 октомври от 17:30 часа в читалнята на библиотека "Пеньо Пенев" в Димитровград

Изданието е принос към историографията на прокудените българи и загасналите техни огнища след първата национална катастрофа, последвала Междусъюзническата война. Тази книга се явява като естествено следствие на повишения напоследък интерес на обществото към отнетото българско землище и съдбата на стотиците хиляди бежанци, които са били принудени с насилие да напуснат родните си домове. Да оставят имот и покъщнина и да бягат в разорена от войните България, където оцелелите трябвало наново да градят дом и стопанство и да живеят след това десетилетия наред с мисълта за отнетия роден край и с надеждата да се върнат отново.

Авторката на книгата е родена в Ивайловград. Като потомка на малоазийски българи израства със спомените, разказите и песните на своята баба бежанка от село Урумча, Мала Азия. Дълбоко в детското й съзнание се врязват картините на бежанския път, предадени със сълзи и лъч надежда. Прекосявайки фронтовата линия под дъжд от куршуми, дядо й и групичка българи преминават на страната на българската армия, за да се бият за България – родина, когато никога не са виждали, но силно са обичали.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини