От х:

Днес в x:

Хасковлии до Върховния съд: Общината ни мами


Жалба до Върховния административен съд подават двама собственици на парцели във вилната зона Кенана по повод влезлия в сила план за улична регулация. Софка Мазелова и Кирчо Костов искат върховните магистрати да отменят решение на хасковските административни съдии, които не са разгледали жалбата им заради пропуснат срок на обжалване.

А срокът, според двамата, е пропуснат, защото от община Хасково са ги заблудили, че е едномесечен, докато той всъщност е 14-дневен.

Кирчо Костов протестира против плана на бъдещата улица, който отнема безвъзмездно около 200 кв. м. от имота му, или с около 4 метра навътре. От отсрещните парцели пък са отчуждени едва по около 30-40 квадрата, или само около метър навътре в имотите. Бъдещата улица е права, не засяга никаква постройка и буди недоумение по какви съображения едни от собствениците са ощетени пет пъти повече от съседите си от отсрещната страна, казва Костов.

Планът за улична регулация на Кенана е обявен в Държавен вестник на 24 март. Съобщенията обаче са изведени с номер в община Хасково едва на 30 март, т.е. цяла седмица по-късно. Няколкото дни за доставка на пощата изяли още от срока.

В съобщението на община Хасково до собствениците пише, че информация по неприетите възражения се получава в стая № 18 в дирекция "Архитектура" само във вторник и четвъртък. В писменото им съобщение въобще не се упоменава срок за обжалване.
Първият приемен ден след почивните 4-ти и 5-ти, събота и неделя, е вторник, 7 април. Денят, в който изтича срокът за обжалване пред съда. Когато жалба все пак била подадена, тя изобщо не е разглеждана по същество от административните магистрати заради пропуснатия срок.

Опитът на репортер на Haskovo.net да влезе в стая №18 на дирекция "Архитектура" бе неуспешен. В дирекцията е въведен пропускателен режим – заключена врата и портиер. При опит за разговор по телефона с главния архитект пък репортерът бе препратен към пресаташето на общината Бояна Тодорова.

След консултация с юристите на общината Бояна Тодорова пък коментира, че ангажиментите на общината по проблема с регулацията на Кенана приключват с публикуването на плана в Държавен вестник. Тя отказа да коментира други въпроси.

"В резултат на заблудата ми от страна на служителите в община Хасково, че срокът за обжалване на плана е 30 дни от обявяването в Държавен вестник, въпросният срок бе пропуснат" пише в жалбата на недоволните хасковлии до Върховния административен съд.

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини