От х:

Днес в x:

153 костенурки спасени от казана

153 сухоземни костенурки от вида шипобедрена и шипоопашата бяха спасени с помощта на полицията в град Раковски Пловдивско. Желвите били събирани от района на село Рабово, стамболовска община. Това е едно от малкото останали места в страната ни, където популациите и на двата вида са със сравнително добра численост.
Това е най-голямото количество незаконен улов на костенурки, откривано някога от регионалната екоинспекция, съобщиха от прес-службата и. По сигнал подаден от РИОСВ служители на Районно полицейско управление (РПУ) - град Раковски са задържали трима мъже при опит да продават сухоземни костенурки в гр Раковски. При проверката е открит лек автомобил, с който в чували са пренасяни костенурките.



Ако са в добро състояние ще бъдат върнати в естествена им среда. Една от версиите, по които работи полицията е, че костенурките са за износ в чужбина, където месото им е търсен деликатес. Според друга версия, те са се продавали в Раковски защото местното население са католици, сред които костенурките са разпространено ястие.

Може би най-вероятното предположение е, че евентуалните купувачи са роми. Практиката при тях е костенурките да се затварят във варели, така наречените „живи консерви", а после да се варят за храна целогодишно. Според закона, който улови, унищожи или задържи екземпляр от европейски или световно застрашен вид се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от 1 000 до 5 000 лева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини