От х:

Днес в x:

Без коалиции с имена от рода на „Да за Димитровград“ и „Димитровград завинаги“ на местния вот

Последните изменения на изборния кодекс изключиха варианта, в който местни коалиции могат да се явят на изборите с наименования от рода на  „Да за Димитровград“ или „Димитровград завинаги“, коментираха пред нашата медия юристи, членове на местната ОИК.

На 2-ри септември ЦИК публикува на сайта си решение № 936-МИ, в което според юристите се изключава варианта, да бъде регистрирана коалиция за местния вот на 27-ми октомври 2019 година, с наименование, различно от името или абривиатурата на поне една партия, която участва в нея. Текстът е от решението за „Правила за наименованията и абревиатурата на местна коалиция“:

1. Наименованието или абревиатурата на местна коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции.

2. Наименованието или абревиатурата на участващите в местната коалиция партии и коалиции може да се добавя в скоби към наименованието или абревиатурата на местната коалиция.

Това означава, че един от основните претенденти на местните избори в Димитровград, коалицията  „Да за Димитровград“, няма да може да се яви на изборите с името, утвърждавано пред обществото години наред. „Да за Димитровград“ е регистрирана под това наименование през 2007 година и до тазгодишните избори се е явявала с него на местния вот, като през времето е включвала различи партии в себе си. Дали ръководството на коалицията е намерило вратичка в закона и дали или как ще се явят на изборите, ще стане ясно до 16-ти септември, когато е последният срок за регистрацията на партиите, коалициите и независимите кандидати за местния вот през октомври. Все още от редиците на досегашната коалиция няма категорична информация, дали и кой ще издигнат в надпреварата за кметския стол в Димитровград.

Другият евентуален кандидат, който ще бъде до някъде засегнат от промените в закона, е Иван Евлогиев, който обяви чрез интернет, че ще участва в надпреварата за кметския стол. Евлогиев започна да пропогандира наименование, с което се очакваше да се яви на изборите – „Димитровград завинаги“, което по същатата точка няма да може да бъде използвано. В ситуацията, в която Евлогиев не получи подкрепата на партия зад гърба си, въпреки че по непотвърдена информация ще бъде подкрепен или издигнат от местната структура на АБВ, ще трябва да се яви с личното си име, като независим кандидат и няма да може да изпозва наименованието „Димитровград завинаги“.

На предходните местни избори, състояли се през 2015 година, общинските съветници бяха разпределени така:

ПП ГЕРБ – 17 съветника

„ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД“ – 10 съветника

БСП – 4 съветника

БДЦ – 2 съветника

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Лю
    Любо
    4 -2
    20:37, 12 сеп 2019
    Тея избори май ще са някаква пародия на политически игри!
  • 2
    Ли
    Лили
    6 -1
    09:24, 13 сеп 2019
    Големите партии отново тъпчат малките с премахването на имената на коалициите. Години на ред хората градят име, а те го унижожават за ден!
  • 3
    Гр
    Гражданин
    8 0
    09:26, 13 сеп 2019
    Баси ми сега мамин Стефчо, ко ша прай?
  • 4
    Дг
    Дград
    13 -3
    09:50, 13 сеп 2019
    Важното е да се спре краденето на ГЕРБ. Който и друг да дойде ще е е по-добре.
    Стига вече 5-милионен център и милионна заря. Стига вече кражби!
    • Пи
      Писимист
      10 -1
      12:37, 13 сеп 2019
      Кой да ги спре, всички ги е страх от тях, върнахме се във времената на страха от мутрите, но те вече са с костюми и куфарчета. Навсякъде е пълно с доносници, които снасят на властта за да се подмажат и да получат пърче от баницата.
  • 5
    Ди
    Димитров
    5 -1
    12:39, 16 сеп 2019
    Какъвто им е вождът такива и са те нагли , безпардонни , арогантни и вечно все те прави.

    Излъга целия град , и нямаше достойнството да признае и да се извини.
    Гласувайте пак за тях..!
Последни новини