От х:

Днес в x:

Риалити предаванията - опасни за живота!

"Britains Got Talent" приключи, и е справедливо да зададем въпроса дали си е заслужавало цената, предаде Асошиейтед прес.

Сюзън Бойл, най-известната му участничка, е в лондонската психиатрична клиника "Прайъри" с нервно изтощение. Три деца се сринаха пред камерата и напуснаха сцената разплакани.

Други участници бяха подигравани от съдиите и освиркани от публиката. Всичко в името на риалити телевизията.

Дали наистина е изненадващо, че Бойл - любителка певица със забавено развитие, която живее сама с котката си - ще има проблеми, участвайки в конкурс на живо по националната телевизия?

Или че 10-годишната Холи Стийл няма да издържи на напрежението? Или че 10-годишната Натали Окри и 11-годишният Айдан Дейвис ще се разплачат, когато научат, че не продължават?

Крис Томпсън, медицински директор на 14-те клиники "Прайъри", каза, че продуцентите на риалити предаванията трябва да информират участниците, че бързата слава може да донесе незабавен интерес и непоносим натиск.

Всеки, който участва в предаване на живо без професионално обучение, е под огромен стрес. Представянето му ще бъде последвано от коментари за външния вид, таланта и поведението.Това е много натрапчиво.

Други лекари в края на миналата седмица казаха, че крехкото здраве на Бойл, преживяла недостиг на кислород при раждането си, може да не издържи на напрежението.

Според Крис Томпсън за продуцентите на такива предавания е голямо изкушение да използват хора с психични проблеми, за да качат рейтинга си, но те не осъзнават напълно рисковете за участниците.

Естеството на конкурси като "Britains Got Talent" може да е твърде тежко за хора, които не са свикнали със светлината на прожекторите, изтъкна Андрю Маккълък, ръководител на фондация за психично здраве.

"Риалити предаванията и медиите могат много бързо да изведат обикновени хора в свят, който им е непознат и е на бързи обороти" - каза той.

Пиърс Морган, предпочитаният от Бойл съдия от шоуто, обаче е убеден, че предаването не е виновно за нейните проблеми.

Той все пак призна, че нейното отстраняване е било обсъждано преди финала, заради огромното напрежение.

Съселяните на Сюзън Бойл още искат да я посрещнат с тържество. Сградите в селото все така са украсени с плакати, пожелаващи й успех.

Мнозина обаче са възмутени, че вниманието, което е привлякла, й е донесло проблеми. Историята на Сюзън Бойл трябваше да е съвсем различна - успех на бедно момиче, подобно на издигането на "Бийтълс" от ливърпулски бедняшки квартал.

Действителността обаче беше различна. Невзрачната шотландка, която никога не е целувана, участва в национален конкурс, успехът й надхвърли очакванията й, стана международна звезда, получи предложения за запис и концерт.

Тя обаче се класира втора и се срина емоционално. Клиниката "Прайъри" в Северен Лондон, където се лекува Бойл, е известна с това, че е приемала знаменитости заради психиатрични проблеми или пристрастяване към алкохол и наркотици.

Сред нейните пациенти са Кейт Мос и Пийт Дохърти. Според Пиърс Морган, Сюзън Бойл ще се възстанови напълно и ще продължи звездната си кариера. "Не мисля, че тя иска да се върне в Шотландия и да изчезне" - каза той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини