От х:

Днес в x:

8 °C

На 1 ноември гражданите на ЕС може да нямат право на свободно пребиваване, съобщи Лондон

Свободата на придвижване през границите на Великобритания и установяване на нейна територия от граждани на другите държави в Европейския съюз ще приключи на 1 ноември, ако страната напусне ЕС без споразумение.
 
Това съобщи Би Би Си, цитирайки изявление от офиса на премиера Борис Джонсън. Предшественичката му Тереза Мей обмисляше да удължи този статут до 2021 г. за всички европейци или да им позволи да останат за 90 дни, преди да се наложи да кандидатстват за разрешение за по-продължително пребиваване.
 
Сега от "Даунинг стрийт" 10 уточняват, че тези два варианта вече са невалидни в случай на Брекзит без сделка. Вместо тях ще има нов подход, който щял да бъде уточнен по-късно.
 
В страната живеят около 3 млн. граждани на останалите 27 страни от ЕС, а напоследък около 40 милиона европейци влизат в страната. Днес Джонсън коментира за техния статут, че Великобритания "няма да бъде враждебна към имиграцията или имигрантите", но че "имиграцията трябва да бъде демократично контролирана".
Говорителка на кабинета на премиера повтаря пред Би Би Си желанието на правителството за въвеждане на точкова система по австралийски модел за оценка на желаещите да се установят в страната. Освен това се планирало въвеждане на "по-строги правила за престъпления" за идващите от чужбина.
 
Съгласно договореното от Мей - но нератифицирано от парламента - споразумение с останалите в ЕС свободата на придвижване ще се запази за гражданите и на 27-те, и на Великобритания. През това време ще се договори новият формат.
 
При Брекзит без споразумение гражданите на ЕС с право за постоянно пребиваване (то се дава, ако живееш в страната поне от 5 години) не би трябвало да бъдат засегнати, пише още Би Би Си. Тези от тях, които вече са във Великобритания, могат да кандидатстват за статут за пребиваване или за подновяването му по същия начин, който действа сега.
 
Изявления на новото правителство, подобни на днешното, са възприемани все повече като част от игра на нерви между Лондон и останалите в ЕС. Джонсън продължава да говори, че ще има напускане на всяка цена на 1 ноември, и допълва, че не вярва 27-те да останат непоколебими в декларацията си, че няма да има предоговаряне на сделката.
 
Говорителят на либералдемократите (те все повече привличат проевропейски избиратели на лейбъристите - бел. ред.) заяви, че правителството се държи "безотговорно и безразсъдно". Сър Ед Дейви допълни, че така "работодателите в страната няма да знаят кое е законното състояние и това в огромна степен ще увеличи щетите от Брекзит без сделка".
 
Сред първите реакции на новината от "Даунинг стрийт" 10 е тази, че не е изключено там просто да имат предвид край на върховенството на законите на ЕС за правата на неговите граждани. Това би означавало уреждане на преминаването на границата и престоя съгласно британското законодателство, а това по презумпция предполага по-ограничителен режим, без да е ясно кой, как и в какви срокове ще го приложи.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини