От х:

Днес в x:

Пожарникар №1 пристигна до пепелището между Брягово, Любеново и Родопи, има готовност за пускане на хеликоптер

    Осем хиляди декара площи, от които половината широколистна гора са обхванати в пожара край Хасково.

    93 души – пожарникари, горски, военни и доброволци са на място. Вече второ денонощие гори в триъгълника между селата Брягово, Любеново и Родопи.

    Огънят беше спрян в близост до къщи в Брягово, но силният вятър обърна пламъците и бързо ги разнесе и към съседните села.

    Цялата нощ екипи на пожарната бяха на място на пепелището, а тази сутрин дойдоха на помощ и военни с тежка техника.

    С дрон бе обходено мястото, за да се набележи план за реакция.

    На място днес на обед пристигна и пожарникар номер едно. В село Любеново главен комисар Николай Николов  коментира ситуацията: „Вече второ денонощие продължават нашите усилия по овладяване на този пожар. Началникът на противопожарната служба в Хасково е създал добра организация. Но се готвим за следобедните часове, защото се очаква усилване на вятъра и смяна на посоката му. Това евентуално би създало някакви проблеми“. Той поясни, че именно затова хората от гъсаческите групи и в момента са на терен, вътре в огнището. Така би могло да се реагира по най-бързия начин за овладяване на нова опасна ситуация. Ако обаче ситуацията няма промяна, тази нощ в селата, в чиито землища е пожара, ще останат само дежурни екипи. „Дано всичко да е наред“, пожела на хората на терен гл.комисар Николов.

    Пожарникар номер едно обаче не скри, че има и план B при усложняване на обстановката. Създадена е организация в Хасково за привличане на целия наличен пожарникарски състав при необходимост, ако стане нужда в готовност да помагат са и екипи от съседните области Кърджали, Стара Загора и Пловдив. Българската армия-ВВС също са готови да окажат съдействие от въздуха, но в момента такова не се налага, обобщи шефът на огнеборците.

    Междувременно стана ясно, че под наблюдението на Районна прокуратура – Хасково има образувано досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот, вследствие на което на 12 август е възникнал пожар в горски и земеделски земи между селата Родопи, Брягово Любеново.

    По делото се извършват процесуално-следствени действия за изясняване на причините, като предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара, както и ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи.

    До обяд днес в Брягово от полицията разпитваха част от хората първи реагирали на пушилките.

    Според една от версиите на местните пожарът е възможно да бил запален умишлено, защото видели огънят да тръгва от купчина дрехи, изхвърлени в дерето на селото. Други се съмняват в местен пастир.

    По повод човешката небрежност, която е честа причина за началото на големите горски и полски пожари, гл. комисар Николов коментира, че всеки трябва да спазва няколко прости правила в пожароопасния сезон: „Всеки от нас трябва да внимава да не стане причинител на пожар, защото в момента всички предпоставки са на лице: висока температура, сухо е, има и силен вятър. На второ място-ако се забележи пожар, трябва веднага да се сигнализира на органите, за да има и бърза съответна реакция, съветва той. Трябва да бъдем много внимателни, защото се намираме в пика на пожароопасния сезон“.

    „Ако видим метеорологичните карти ще разберем, че точно тук и сега е мястото на тези пожари-сухо, високи температури, вятър.“, коментира и шефът на Хасковската пожарна комисар Николай Вълчев. Според него темата за превенцията срещу пожари е много важна и отворена. Само преди няколко години землищата на трите села, където и сега ситуацията е тежка, горяха. Затова е важно да се дава колкото се може повече информация за опасностите.

    По тази причина има организирана кампания, в която мобилни групи с представители на полицията и пожарната обикалят селата и разясняван на населението значението на кодовете за опасно време и пожароопасност.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      За
      Запознат
      10 -2
      14:38, 13 авг 2019
      Няколко,няколко,преди колко няколко години имаше голям пожар в тези села?Ами беше през последната година на миналият век, т.е.лятото на 2000г. или точно преди 19 години.Тогава с.Любеново беше на косъм от опожаряване и до с.Стойково всичко изгоря.Въпреки това дъбовата гора се възстанови и белези почти не останаха.
      • А.
        А.В.
        5 0
        20:03, 13 авг 2019
        Оттогава този район горя поне още 5 пъти. Широколистната гора не се бои от такъв пожар, изгарят тревата и дребните храсти. На дърветата ще им окапят листата, но на Пролет отново ще се разлистят.
        Това естествено не значи, че не трябва да пазим.
    • 2
      Чу
      Чубайс
      15 -4
      14:39, 13 авг 2019
      Всяка година в юли или август стават пожари които не възвикват от самосебе си Явно някой Говеда предизвикват палежи Сега както винаги образували досъдебно производство от което заек няма да изкочино горите ни изчезват а ви4новни няма Абе хванете един подпалвач и го разстреляйте на площада за да се спре един път завинаги Еееееееее ще се нарушат евроценностите
    • 3
      По
      ПОСТРАДАЛ
      20 -2
      15:13, 13 авг 2019
      Какъв е този е безмозъчен изрод ,който пали гората,унищожава майката-природа?
      Колко хора и техника,се мобилизираха,за да предпазят хората от пожара?
      Не е ли по-нормално тези усилия да са за облагородяване на околната среда,която толкова пострада от човешката немърливост и простотия!?
      Поздрави за всички,които са на терена!
      Искаме за виновника не затвор,а да засади унищожените дървета!
      20 години ще са необходими ,за да се възстанови изгорялата гора.
      • Гъ
        гЪсаческа група
        4 0
        18:48, 13 авг 2019
        Не се учудвай.Щом и на умните неща,които казваш някой ти е лепнал минуса...Какво да говорим...Трябва на такива публично да се изкарват IP адресите и имената.
    • 4
      89
      89098-09
      11 -3
      17:03, 13 авг 2019
      Пуешката Главичка Мюмюн Искандер
      дава на Мафията да сече незаконно гора ,
      срещу комисионна и уговорката че няма да палят гората :)))
      ......
      Ей на това му викам Бейска иновация :))))
    • 5
      Гъ
      гЪсаческа група
      4 -1
      18:41, 13 авг 2019
      Моля ви проверявайте си правописа,защото нямате статия без правописни грешки!
    • 6
      Хи
      Хиената
      11 0
      18:44, 13 авг 2019
      Пожарникар номер 1 е долната мутра бойко ! Други не признаваме.
      • Ре
        Реалист
        3 0
        00:38, 14 авг 2019
        Точно, а може би единствения ни хеликоптер в БГ е в текущ ремонт....
        Прокуратурата измислила досъдебно производство и търси някой беден бездомник на който да го лепне...
        Е, наистина няма такава държава..
    Последни новини