От х:

Днес в x:

Влизането с джип в морето - до 20 хил. лв.

Цените за шезлонг и чадър са безумни. Никой не кара концесионера на сила да стопанисва даден плаж. Не е просто да си имаш някакъв плаж, а концесионерът е длъжен да осигури качеството на турстическия продукт.

Така туристическият министър Николина Ангелкова коментира в сутрешния блок на Нова телевизия приетите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Според нея отново се виждат манипулации и внушения за това какво се прави в туристическия сектор по отношние на летния ни туризъм. Преекспонират се изказванията в парламента от една политическа партия за концесиите на плажовете, посочи Ангелова.

"Сегашният наемател е голям нарушител и законът ще го санкционира", отбеляза Ангелкова и допълни, че всеки, който нарушава закона, ще бъде санкциониран. Тя се закани, че настоящият договор със сигурност ще бъде прекратен.

Концесионерът на база на предварителните изчисления, направени от анализи, трябва да се съобразява минималната цена и да си направят сметката как да управляват плажа, за да гарантират достатъчно ниски цени на чадъри и шезлонги. Анализът се прави от експерти, които са от Министерство на туризма и външни експерти, доказани в своята област, изтъкна туристическият министър.

Провел се широк дебат как да се управляват морските плажове и още с приемането на Закона за концесиите преди 2 години, Ангелкова изразила опасенията си, че плажовете са със спефицичен предмет на управление.

Трябва да се гарантира прозрачността, състезателността, стопанисването на морските плажове, безопасността на туристите, спокойствието и да се гарантира, че туропераротите гледат на България като туристическа дестинация за летен туризъм. Те искат да знаят кой стопанисва плажовете и за какъв период, подчерта Ангелкова. 

Трябва да се говори за стратегията на Българкосто черноморие, защото още отпреди 20-30 години има натрупани проблеми. За това е важно да има стойностен дебат, да се чуят всички гледни точки на всички заинтересовани страни, предлага туристическият министър.

По думите й положили се усилия още в предишния мандат Минитерство на туризма да бъде бенефициент по оперативните програми с развитието на организацията и управление на турсически региони. По този начин се подпомага ролята за организация на управление на туристическите региони.

Непрекъснато се провеждат срещи с представители на туристическия бранш. Ангелкова апелира да се помисли, което е свързано с предлагания продукт, което трябва да се подобри и да се избегне за следващия туристически сезон.

Качеството трябва да бъде такова, за да бъдем предпочитана туристическа дестинация, настоя Ангелкова.

Който влезе с джип в пясъка на морето, ще бъде глобен с 10 000 при първо нарушение, закани се министърът на турзима. 

При второ такова нарушение глобата ще набъбне до 20 000 лв.

В началото на месеца се разпространиха кадри в медиите как джип е затънал в пясъка край Приморско. В опит да бъде изтеглен джипът на плажа бе докаран дори и багер.

Министерство на туризма наложи веднага глоба на концесионера, заради допускането на автомобила на територията на плажа до водата. Ако бъдат установени и други нарушения освен глоба Министерство на туризма ще прекрати и договора на концесионера.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини