От х:

Днес в x:

Не, на младите хора не им израстват рога от смартфона

Научното издание, което публикува така нареченото проучване на "черепния шип", сега преразглежда изследването.  Големият смут започва, когато Washington Post  публикува миналата седмица статия със заглавие "Рога израстват на черепите на младите хора. Телефоните са виновни, предполагат учени". В нея става дума за изследване от 2018,  публикувано в Scientific Reports

Двамата автори на проучването считат, че странните "черепни шипове" в основата на черепите на някои хора, са свързани с начина, по който тези хора накланят гърба си, за да погледнат своите смарт устройства, като iPhone.

Но въпросите, свързани с някои части от проучването, накараха Scientific Reports", публикувано от Nature Research, да преразгледа техниките и заключенията на изследването. 

В проучването, което включва 1200 души на възраст от 18 до 86 години, изследователите съобщават, че бодливите шипове в основата на черепа са  по-често срещани при по-младите хора, особено мъже от 18 до 30-годишна възраст, отколкото при по-възрастни хора. 

Nsikan Akpan, продуцент дигитални науки за PBS NewsHour, помоли експерти и дори хора в Twitter да му помогнат да открие проблеми в проучването. Ето някои описани от тях проблеми:

 - Изследователите не измерват използването на смарт устройства, така че е невъзможно да се знае колко време прекарват участниците прегърбени над екрана.

  - Проучването не се отнася за цялото население, тъй като извадката не е случайна, а по-скоро включва хора, които са посетили хиропрактиците с леки проблеми.

  - Публикацията в Scientific Reports посочва, че "авторите не декларират конфликт на интереси", но миналата седмица Quartz съобщи, че първият автор на изследването Дейвид Шахар, здравен учен в Университета на Съншайн Коуст, Австралия, продава възглавници онлайн .

 - Изследването казва, че мъжете по-често от жените имат тези черепни шипове, но действителните им данни показват друго.

 - Има недостатъци в анализа, който изследователите използват, когато твърдят, че при милениалите има тенденция да имат повече черепни шипове от възрастните хора.

"Когато се повдигнат каквито и да е въпроси, свързани с публикуваното в Scientific Reports, ние ги проучваме внимателно, следвайки установените процедури", заявил говорител на Scientific Reports, цитиран от Live Science. "Ние разглеждаме въпроси, свързани с този доклад, и ще предприемем действия, когато е уместно".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини