От х:

Днес в x:

8 °C

Оставка на шефа на строителен контрол заради терасата на шефа на КПКОНПИ

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и поискала и получила оставката на арх. Калинов, директор на дирекция "Общински строителен контрол".

Оставката следва обяснения за проверката за законността на двата навеса, собственост на Пламен и Ирена Димитрови на ул. "Проф. Г. Павлов" 21 в кв. "Гео Милев".

"Получих обясненията за решението да прекрати проверката, както и оставката му, която приех", заявява Фандъкова в профила си във фейсбук.

Столичният кмет посочва, че връща за ново разглеждане акта на район "Слатина", които са констатирали незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса. С кмета на район "Слатина" още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г.

"Фактите са такива каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани", заявява още Фандъкова.

Припомняме, че вчера стана ясно, че терасата на шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е узаконена още преди години и има изрядни строителни книжа. Според арх. Калинов няма основание за събаряне на постройката.

Терасата с барбекю на председателя на КПКОНПИ беше епизод от скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.

Оказа се, че апартаментът на Георгиев има тераса от 186 квадратни метра, която не е декларирана. Самият Георгиев обясни, че терасата е обща част на блока и отказа да влиза в обяснителен режим. Още при първата си изява пред журналисти той заяви, че атаката срещу него е компроматна и е с източник бизнесмените, които са засегнати от работата на Комисията по антикорупция, които имали 198 милиона причини, за да го атакуват. По-късно Георгиев заяви, че става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация.

На 4 април, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще иска проверка срещу него, Георгиев излезе в отпуск, който продължава и до днес.

Последва проверка на имота, чиято цел беше именно да се установи дали постройките на терасата на Георгиев са законни. След това стана ясно, че два навеса трябва да бъдат премахнати, тъй като са над разрешената кота "било" на сградата. На 25 април кметът на "Слатина" Наталия Симеоново обяви, терасата на Георгиев не е обща част на кооперацията.

Заради разкритията президентът Румен Радев свали доверието от шефа на Антикорупционната комисия. От "Демократична България" настояха за незабавната оставка на Пламен Георгиев, като от БСП също заявиха, че внасят в парламента подписка за отстраняването на Пламен Георгиев.

Припомняме, че и вчера самата Антикорупционна комисия излезе със заключенията си от проверките на апартаментите на властта, като при нито една от сделките не бяха открити нарушения. Тази комисия проверява за конфликт на интереси.

Тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров увери, че в от страна на прокуратурата проверките продължават, като техният резултат ще бъде обусловен от данъчните ревизии на НАП.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини