От х:

Днес в x:

ДАЗД се самосезира за видео с 12-годишно момче, предлагащо своя приятелка за секс услуги

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира своевременно от качена публикация в социална мрежа и от вчера работи по случая.

В разпространения клип се вижда момче на видима възраст около 12-13 години, което предлага на група мъже в лек автомобил, на паркинг пред популярна верига, своя приятелка – момиче на 16 години, по думите му. Във видеото момчето твърди, че същият е настанен в социална услуга (бившите Домове за деца, понастоящем Центрове за настаняване от семеен тип).

По този случай Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) e информирала Агенцията за социално подпомагане и нейната дирекция „Социално подпомагане“ за района на случилото се. Техните социални работници ще извършат социално проучване, за да установят какви са нуждите на децата, за да им бъде оказана най-добрата помощ в тази ситуация, защото очевидно въпросните подрастващи не се контролират адекватно.

Вчера експерти от ДАЗД се свързали и с директора на Главни дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) при МВР, за да бъде свален клипа незабавно от интернет. ГДБОП впоследствие трябва да предоставят на ДАЗД информация за лицата, които са разпространили клипа в мрежата. Целта е да се предприемат адекватни действия спрямо тях, защото хората, които са качили в интернет изображението на детето, разкриват неговата самоличност и публикуват кадри с подрастващия без разрешението на родителите, настойниците или органа по закрила.

За случая от страна на ДАЗД са информирани и Областната дирекция на МВР, както и директора на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), в който център момчето от клипа твърди, че пребивава понастоящем. Целта е да се предприемат незабавни действия за установяване на самоличността на децата от клипа и дали те наистина са от този център.

В случаи като този, когато граждани стават свидетели на нередности с деца или спрямо деца, е редно незабавно да подадат сигнал в Дирекция „Социално подпомагане“ (служба към всяка местна община), в Държавната агенция за закрила на детето или в съответното Районно управление на МВР.

Недопустимо е обаче подобна информация да се разпространява чрез медии и социални мрежи и платформи, защото сме длъжни да пазим децата, които поради своята незрялост често пъти грешат. Затова, най-малкото което им е нужно в подобни моменти е публичност. Напротив – нужна им е нашата подкрепа, на всички нас – гражданите и работещите институции. Не бива като зрели хора да търсим сензация и публичност на всяка цена, защото и по този начин със сигурност изобщо няма да помогнем на дете в беда.

Всички ние – възрастните, сме деца и на свой ред допускаме грешки, затова нека разбираме и прощаваме грешките и на малките. Това, което всеки от нас следва да запомни е много просто: в разпоредбите информация и лични данни за деца се разпространяват само с разрешението на родителите и попечителите на децата.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини