От х:

Днес в x:

2 °C

Мерки срещу дивото къмпингуване. А безразборното застрояване?

В България има само 9 къмпинга, а във Франция – 8000. Нищо чудно, че българите залагат на дивото къмпингуване. Но сега НС го ограничи. Официалната цел: да се пази природата. Но може да има и друго, смятат активисти.

Приетите от Народното събрание промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) създават възможността за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани "извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им", научаваме от чл. 10а (1), ЗУЧК. Местата по ал. 1 не се категоризират като къмпинги, в тях се разрешава поставянето само на архитектурни елементи без търговско предназначение, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, чл. 10а (2). 

Аргументите срещу дивото къмпингуване

"Безразборното къмпингуване", посочва вносителят Искрен Веселинов (Обединени патриоти) в мотивите си към законопроекта (стр. 3), води до "пожари, унищожаване на ценни видове растителност и местообитания, образуване на отпадъци" и прочие. Според г-н Веселинов, промените имат за цел да отговорят на недоволството, което отприщиха предишните промени в ЗУЧК (обн. в ДВ, бр. 20, 2016), с които "бе въведена забрана за къмпингуване и паркиране в границите на зона "А" извън определените за това места". Искрен Веселинов посочва, че аргументите на "недоволната част от обществото", които "могат да бъдат приети за основателни, са липсата на достатъчно къмпинги по крайбрежието" (това е факт - по данни на Евростат, към момента къмпингите в България са само 9 на брой; за сравнение във Франция са над 8000, а в Германия са около 3000), "лошото състояние на част от съществуващите" (още един факт), както и това, че въпреки последвалите промени в ЗУЧК (ДВ., бр.36, 2016г.) все още не е нормативно уредена възможността за къмпингуване извън т.нар. "категоризирани къмпинги" (това също е така).

На пръв поглед целта на промените е легитимна. Те, според Искрен Веселинов, ще "запълнят празнината в законодателството". Със специална наредба на 4-ма министри (на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на туризма) ще се определи устройването, обособяването и реда за ползване на местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани. Предвидени са и "солени" санкции (чл. 24) за нарушение на разпоредбите на променения чл. 10а от ЗУЧК. Община Царево вече светкавично прие наредба, с която за нерегламентирано къмпингуване ще се налагат глоби от 200 до 5000 лв.

Какво казват активистите?

Според протестиращите природозащитници обаче, запълването на въпросната "нормативна празнина" генерира проблеми. Те привеждат редица аргументи в подкрепа на тезата си. Ще цитирам един от тях: законодателят непонятно защо е изключил от промените в ЗУЧК защитата на т.нар. зараждащи се дюни, които са с най-голяма площ. По този начин de facto се позволява увреждането им. Можем да се запитаме дали целта на "нормотворците" не е всъщност тази: държавата, сложила екологична маска, в интерес на определени бизнес кръгове да абдикира от задължението си да брани природата и вместо това да аткрехва вратата за още по-масово бетониране на Черноморието.

Може да се възрази, че подобни подозрения към законодателя не са нищо повече от симптом на параноя. Но дали е така? Самият Закон за устройството на Черноморското крайбрежие позволява застрояването на крайбрежната плажна ивица в нарушение на Конституцията (1991). Според основния закон, плажовете са изключителна държавна собственост (чл. 18); те не могат да бъдат отчуждавани или застроявани (вж. Решение №19 от 1993 на Конституционния съд). Достатъчно е скептиците да направят една кратка разходка по плажовете, за да се убедят, че в България варварската експлоатация на природните богатства (което впрочем важи и за планините, не само за Черноморието) е много по-голям проблем от безразборното къмпингуване. Това, разбира се, не означава, че последното не трябва да се санкционира - стига промените да не водят до още по-голям юридически хаос, санкциите да не се налагат произволно (както май се очертава в случая) и/или истинският замисъл да не е запълването на нормативни празнини, а на нечии джобове.

Какво може да направи президентът?

Що се отнася до ролята на президента в спора - не е изключено Румен Радев да наложи вето. Първото си вето президентът наложи в началото на 2017 - върху спорния Закон за концесиите, приет в последните дни на 43-тото НС. Тогава природозащитници приветстваха ветото, защото според тях актът на НС дава възможност, например, за бетонирането на Пирин, като предоставя "неограничени права" на концесионерите. Разбира се, "спирайки" промените в ЗУЧК, президентът едва ли ще може да наложи волята си върху НС. Отлагателното му вето е лесно преодолимо. Както много пъти сме виждали, мнозинството в парламента рядко се съобразява с възраженията на президента срещу нормотворчеството. Но при внимателен анализ промените в ЗУЧК не издържат на критика и трябва да бъдат обмислени и формулирани по-добре. Но аргументите на природозащитниците и мотивите на едно евентуално президентско вето биха били взети предвид от НС само ако срещу закона има значителна обществена съпротива.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини