От х:

Днес в x:

30 °C

Препоръчано: Жана Курку увековечи светеца от Байлово в мозаечен портрет

  Впечатляваща. Дори това е малко да се каже за изложбата „Балкански мостове 2“, на която публиката има изключителната възможност да се наслади в галерия „П.Чурчулиев“ в Димитровград, а и да притежава експонати от нея.

  Автори мозаисти, предимно млади, но повечето от тях вече световни имена от Балканите и Русия показват фино майсторство в работите си.

  След първия проект, който се състоя през 2017 година „Балкански мостове“, и който беше осъществен в Пловдив и Ямбол, минал при огромен успех, сега втората му част е още по-запомняща се, казва кураторът на изложбата Крум Шаранков. Той също участва със свои произведения в настоящото изложение. Димитровград е третият град, в който то се показват картините от мозайка. От 120 работи, събрани в началото в Пловдив, до галерия „П.Чурчулиев“ достигат сега около 70.“Останалите бяха купени, а това много ни радва, защото една от основните идеи на проекта е да извадим мозайката от общата представата, че тя е само монументално изкуство и да покажем силата й и като кавалетно. Всички тези работи имат място във всеки един дом, на всяка една стена, всеки офис биха красили достойно.“

  Другата от целите на проекта е да се види, че на балканската територия мозайката все още съществува, нещо повече- в последните години младите автори проявяват изключително голям интерес към нея. „Тук са предимно млади автори, което дава надежда че в бъдеще мозайката ще се развива още по-добре“, казва Крум Шаранков. Самият той се занимава с мозайка от 8-9 години. Преди изкарвал прехраната си, като строител. Години наред е живял и в чужбина.

  Когато открива предизвикателството на камъка и започва да работи първите си пана, започва и да издирва други автори, които се занимават с това. Така стига и до идеята за обща изложба на балкански автори- от България, Сърбия, Черна Гора, Русия, Северна Македония, Украйна и Турция.

  Колоритът на тази изложба е огромен, но обединителната й сила е за достойно представяне на Балканите в Европа, защото мозайката по нашите географски ширини е много по-стара, отколкото във Франция и Италия, например. Когато траките правят мозайка, когато в Гърция в Турция е имало мозайки, Италия въобще не е била програмирана. Вярно сега при тях има много добри майстори, но това наследството, което ние-авторите от Балканите носим в себе си, този уловен трепет на камъка, този нюх към изкуството, няма да изчезне“, категоричен е Шаранков.

  „В изложбата се виждат спецификите на различните школи-българската, в която се експериментира повече с цветове, с материали, а днес и с технологиите, на сръбската, чиито представители залагат изключително на класическата мозайка, турците, които вървят много смело напред“, разяснява кураторът й.

  Някои от най-впечатляващите работи в изложението са именно на турски автори, като шедьоврите „Бай Добри“- портрет на светеца от Байлово на Жана Курку, „Сълзата на Авраам“ и „Портрет на дете“ на Султан Камикеран.

  „Не мога да си помисля дори колко години десетки труд има в тази зала. Всичко това е ръчен труд, всичко е на чук и гилотина, всичко се лепи на ръка. Понякога една работа може да ти отнеме четири-осем месеца. За ден приблизително може да се направи парче седем на седем и то ако не си вдигне главата авторът“, подсказва за трудността на създаването на керамичните пана Крум Шаранков.

  След Димитровградската галерия мозайките ще бъдат показани в Плевен и в Русе.

  Haskovo.net

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 18.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
  18.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
  18.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
  18.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
  18.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
  18.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
  18.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  18.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
  18.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
  18.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
  18.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
  18.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
  18.09.2019
  Последни новини