От х:

Днес в x:

Проф. Евгения Иванова: Масовото измиране на пчели е вследствие на директно отравяне с пестициди

Масовото измиране на пчели, което наблюдаваме през последните седмици, е вследствие на директно отравяне с пестициди. Това заяви проф. Евгения Иванова от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Тя работи от десетилетия в областта на генетиката на българската медоносна пчела. 

Експертът по генетика алармира за голямата опасност, пред която е изправено българското пчеларство през последните две години - неконтролираният внос на пчелни майки с чужд произход. Българската медоносна пчела е застрашена генетично от неконтролирания комерсиален внос на чужди пчели, които замърсяват генофонда, коментира проф. Иванова. Според нея обяви в социалните мрежи показват, че на българска територия вече са внесени и пчелни майки Бъкфаст или т.нар. супер пчела, които ще замърсят драстично генетичния фонд на българската медоносна пчела. Проф. Евгения Иванова определя пчелите като висша цивилизация, много сходна, "а може би и по-знаеща отколкото човешката цивилизация".

Измирането на пчели вследствие на отравяне в различни райони на страната тази пролет, се разграничава според изследователя от явлението загуба на пчелни семейства, за което упорито се заговори преди десетина години в световен мащаб. През 2002 г. се отчита, че около 30 процента от пчелните семейства в Централна Европа са загинали. Резултатите от мащабен европейски проект през периода 2009-2014 г. посочва загуба на пчелни семейства в границите от 8-10 процента до 35 на сто в различните страни. През този период данните от България са за едва 5-10 процента загуби на пчелни семейства. Тревожната статистика за състоянието на пчеларството у нас е от последните две години според проф. Иванова.

"В някои райони на страната са загинали до 50 процента от пчелните семейства, но истината е малко по-страшна. Има райони, в които са загинали над 90 процента от пчелите, такава е ситуацията в момента", посочва преподавателят по генетика. Причините за тези загуби според проф.Иванова са голяма небрежност, безотговорност, неспазване на закона, незачитане труда на другия, незачитане на природата.

Налице е значима тревога, свързана със съществуването на тази цивилизация, с нейното всеотдаване в природата и към нас - хората, които я експлоатираме, смята проф. Иванова.

Източник: novini.bg

Коментари в сайта

Последни новини