От х:

Днес в x:

Животновъдите искат ново разпределение на de minimis по формулата 1 крава=6,6 овце

     Помощта de minimis за изхранване на преживни животни едър и дребен рогат добитък от основни стада да бъде разпределена по нова формула, искат животновъдите от сектора в Южна България. Те обявиха в Хасково, че не са съгласни с настоящите намерения на Земеделското министерство за разпределяне.

    За сектора е обявен de minimis с общ бюджет от 27 млн. лв.-12 милиона лв. за говедовъдите и биволовъдите и 15 мл.лв. за овцевъдите, но това не е приемлив вариант.

    Според председателя на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, който е един от крупните овцевъди в страната, с тази политика се цели разделение в сектора. Той е категоричен обаче, че в бранша са единни и няма да позволят разцепление.

    Синапов припомни, че през миналата година, заради болестите собствениците на овце са получили два пъти минималната помощ. А стопаните от другите два животновъдни сектора са се отказали от подпомагане солидарно с тях. Затова сега е редно да се разпределят адекватно средствата.

    Предложението е минималната помощ да се разпределя на животновъдна единица. Така минималното подпомагане за 1 крава да се равнява на това за 6,6 овце. В момента за млекодайна крава се предвижда плащане от 80 лева, а това е крайно недостатъчно. Подпомагането трябва да е поне със 100 лева на животно, предвид слабата реколта от люцерна, заради сухата зима, скокът на цените за баля слама и за фуража, категоричен е Петър Митев от Областния консултативен съвет по животновъдство в Хасково. Той призна, че в сектора търпят солидни проблеми и с липсата на работна ръка, заради което са принудени да вдигат и надниците на гледачите. По-ниски спрямо миналата година са и изкупните цени на млякото, както на биволското, така и на кравето.

    „Искаме 100 лева на крава, ако ли не-оставка на министъра!“, категоричен е животновъдът.

    От тази година е вдигнат таванът на de minimis и максималния размер, който може да вземе собственикът на едно стопанство е 25 хил. евро. У нас обаче крупните фермери не са толкова много и малцина ще успеят да покрият критериите за максималната сума, която се дава на всеки три години. Затова животновъдите смятат, че вдигайки помощта за животновъдна еденица, общият бюджет по de minimis ще бъде по-пълноценно усвоен.  Те посочиха още, че като „воденичен камък на шия“ им тежат целевите креди от ДФ“Земеделие“ за изхранването на животните, които са им били раздадени през 2008 година, като най-бърз начин за справяне  с проблема след тежката година и за запазване на стадата. Още тогава уговорката е била тези кредити да бъдат опростени. Към настоящия момент с лихвите става въпрос за около 60 млн.лв., посочи Мария Степанчева, която е от Асоциацията на биволовъдите в България.

    Животновъдите настояват правителството и НС да излязат най-после с решение за опростяването на сумата по най-бързия начин. Според Мария Степанчева хората са в критично състояние и помощта трябва да бъде раздадена по най-бързия начин. Затова от бранша призовават министъра на земеделието Румен  Порожанов да свика незабавно ново съвещание на националния консултативен съвет по животновъдство. „Готови сме да се отзовем още утре, за да се решат проблемите по най-бързият начин“, казват от сектора.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      87
      8709-00
      5 -5
      15:14, 13 май 2019
      Краварите от ГРОБ са тарикати ....
      ....
      Във всички учебници пише че 1 Крава = 10 овце ... когато проектираш пасище или фуражни площи :))
      ....
      Явно не са посещавали часовете на Чекиста по Български език и литература и не могат да четат :))
    • 2
      Да
      давид
      1 0
      17:42, 13 май 2019
      8709-00 личи си кой е бил в ТМАСС- Иван Райков !
    • 3
      Ба
      Бай иван краваря
      7 -4
      19:18, 13 май 2019
      Давидчо сине майчинколкои крави колко вола колко овце не знам Знам чме трябва да си герберче и да викаш ура за бойко за да те ощастливят аннадънму
    • 4
      Ра
      Ради
      3 0
      19:22, 13 май 2019
      Тоя с светло синята ризка е човек на Ст. Димитров. А неговите хора са все оправни 🤔
    • 5
      Ра
      Рачко пръдлето
      9 -1
      19:27, 13 май 2019
      Кръшков защо не допускате КОМЕНТАРИ след публикациите за туристите от Герба и на Евита Маиндел Защото знаете че ще ги оплюят в коментариите Какво знае тази ПИКЛА Майдел за времето на СОЦА след като е расла в годините на ДЕМОНО крацията И тя ще ни дава АКЪЛ
      • 87
        870890-
        5 0
        00:41, 14 май 2019
        Знае , знае Ева Минетел - как се свири на флейта :))
        ... Завършваш Езиковата и Ставаш флейтистка в някоя евростолица :))
        ....
        Светлото Бъдеще :))
    • 6
      До
      До 4
      3 0
      19:35, 13 май 2019
      Тоя да не е от дрим тима на Ст. Димитров, който много добре оправи града хи хи.
    • 7
      Пу
      Пурко
      6 0
      19:35, 13 май 2019
      Работна ръка над 58год.след като тези хора си отидат от този свят ,дали младите ще започнат на техно место се питаме всички ,какъв герб какви 5лева.
    • 8
      98
      9807
      2 -2
      00:45, 14 май 2019
      А таз трътла Мария Степанчева е от "благородно" Кап.Андреевско потекло - имаше каравана точно до ресторанта на Бай Митьо Тъпанаря на бариерата в Кап.Андреево и продаваше с комшията си - бащата на Доктора кашкавал :))
    • 9
      Като ги гледам на снимките Евге3нийка Делянчо Полихрончето -опела Танчето Шикерова Ех МИЛИТЕ да не им се не нарадваш С пълни гушки и портфейли ни канят да гласуваме и им осигурим СВЕТЛО БЪДЕЩЕ
    Последни новини