От х:

Днес в x:

Бойко Борисов замрази и Стратегията за детето

Работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019 - 2030 г.) е спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото.
Това съобщават от Министреството на труда и социалната политика, като се позовават на разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.

Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители, заявяват от МТСП.

Въпреки това се отчитат реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки. Припомняме, че родители организираха протести в София, Пловдив и Варна с искане за цялостна отмяна на Националната стратегия за детето.

Държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи, заявяват от МТСП.

От ВМРО веднага обявиха решението на премиера и МТСП за победа. От партията определят документа като "скандален" и "меко казано проблемен документ". От ВМРО твърдят, че стратегията дава възможност да се узаконят спорни практики при възпитанието на децата, оспорва се ролята на семейството и родителите и са правят внушения, "които да поведат страната ни по пътя на извратените правила в държави като Норвегия и Холандия". От СДС също определиха стратегията като папагалско налагане на европейски опит.
На нея се противопоставят и от ПП "Възраждане".  

Вчера пък в отворено писмо от Национална мрежа за децата настояха политическите партии да подкрепят Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Те ги призовават да участват в дебатите по представянето и приемането й и да осъществяват онези мерки, които водят до обединяването на обществото за решаването на проблеми, свързани с демографията, бедността, доходите на родителите и подкрепата към тях.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бл
    Блюхер
    4 0
    15:51, 26 апр 2019
    По кое време от деня Бойко е замразил питам щото той като каже нещо сутрин на обяд казва обратното пък вечерта е хептен различно Според него така било демократично
  • 2
    Аб
    абжж
    2 0
    19:05, 26 апр 2019
    След изборите ще я размрази споко сега трупа дивиденти
Последни новини