От х:

Днес в x:

Родители на протест срещу Закона за социалните услуги

Родители от няколко български града се включиха в националния протест на Сдружение "Родители обединени за децата" срещу Закона за социалните услуги, които влиза в сила от 1 януари следващата година.

Протестът се проведе успоредно в осем града на страната.

В София недоволството прерасна в шествие от Министерския съвет до Народното събрание, като затвори частично движението по булевард "Цар Освободител". Родителите се притесняват, че чрез законовите промени, децата им ще могат да бъдат отнемани от социалните служби без тяхното знание и съгласие. 

Според Красимира Ахмедова, представител на организаторите във Велико Търново, основното, което притеснява хората е заложеното противоречие между правата на децата и родителите. 

Тя отбеляза, че според юристи в новите текстове на закона правата на децата се извеждат като отделен фактор в правната система, като по този начин се противопоставят на правата на тяхното семейство и на техните родители, което е противоконституционно, защото в Конституцията пише, че правата на децата до тяхното пълнолетие се представляват от техните родители. 

„Притесненията ни са свързани и с това, че намесата в семействата става много лесна. Само при сигнал, дори анонимен, може да се свика мултидисциплинарен екип, който без предупреждение да нахлуе в дома на всяко семейство“, категорична бе Ахмедова. 

Настояваме за пълна отмяна на Закона за социалните услуги, защото той е срещу нормалните семейства, посочи Иван Спирдонов. Той смята, че България е един от малкото острови на нормалността в Европа и не бива да бъде допуснато това да бъде унищожено. 

Организаторите посочиха, че ще продължат мирните протестни действия, докато бъдат чути.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    ГЕРБ
    3 -3
    19:44, 9 ное 2019
    Умрели са за децата ви.
  • 2
    Ге
    германец
    3 -1
    01:50, 10 ное 2019
    Вече знам за поне четири български семейства,на които са взели децата в Германия.Едни познати живеещи в Норвегия се преселиха в Бг от страх за дето си,но сега с новият закон да видим какво ще стане.Истината е,че европейците не раждат,а мюсюлманските мигранти не си дават децата т.е. от някъде трябва да дойдат тия деца.В моя град турчин заплаши да убие себе си и детето си ако му го вземат.Размина му се....Ние обаче не сме такива.Ние сме овце.

Още новини

Последни новини