От х:

Днес в x:

19 °C

Изключителната Алондра де ла Пара и симфоничен оркестър (видео)

Жените диригенти на симфоничен оркестър не се нещо често срещано. В исторята едва ли са повече от пръстите на едната ръка. Но това не значи, че когато се случи жена да развие редкия талант, необходим за тази уникална роля в музикалния свят, тя не може да е връх в нея.

Алондра де ла Пара е ярка и жизнерадостна личност, която води оркестъра и публиката през всички драматични обрати в произведението, през летящите или мощно прииждащи моменти, през технични и емоционални пасажи, артистично, естествено и с лекота. Тази жена диригент е необикновена. Във видеото камерата не се отделя от нея, затова го избрахме. Произведението е "Класическа симфония" на Прокопиев. Записът е от сепрември 2017, направен в Хамбург с Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Това е Първата симфония на Прокофиев, белязана с характерните за неговите творби дълбоко съдържание, неизчерпаема фантазия, ярко своеобразие и високо професионално майсторство. Велоколепното дирижиране на Алондра де ла Пара следва енергията и дръзката динамика на равитието, а мелодичното дихание идва в пространството от всички страни. И цялата същност на тази музика, всеки нюанс, най-малката промяна в настроението можете да видите в лицето и движенията на Алондра де ла Пара.

Ето и малко биографични данни за тази харизматична диригентка с бликаща енергия и заразна чувствителност. 

Де ла Пара е мексиканка. Баща ѝ е писател и редактор, майка ѝ - социолог и педагог. Нейната баба е писателката Йоланда Варгас Дулсе, а леля й е актрисата Емо де ла Пара. Когато се родила, родителите ѝ били студенти в Ню Йорк. Семейството се мести в Мексико Сити, където де ла Пара започва да учи пиано на 7-годишна възраст и виолончело на 13-годишна възраст. Тя също така проявява интерес към дирижирането около 13-годишна възраст. На 19 години се завръща в Ню Йорк и завършва пиано и дирижиране в Музикалното училище в Манхатън. Работила е като диригент стажант в Симфоничния оркестър на Ню Амстердам. 

През 2003 г. де ла Пара основава свой ансамбъл - Мексиканско-американския оркестър, по искане на мексиканското консулство, което моли де ла Пара да направи концерт с мексиканска музика. Полученил се 65-членен оркестър, преименуван през 2004 г. на Филхармоничен оркестър на Америка. Посещават Мексико през 2007 г. , издават два комеррсиални диска и продължават до 2011 г., когато оркестърът прекратява дейността си поради финансови затруднения. Де ла Пара е става арт директор на Orquesta Filarmónica de Jalisco за две години. После е гост диригент във Франция, Германия, Австралия.

През май 2015 г. де ла Пара направи първия си спектакъл като гост диригент със симфоничния оркестър на Куинсланд. Малко по-късно тя става първият му музикален директор и първата жена диригент на основния ръководен пост.

Алондра де ла Пара има много награди, ще споменем само, че е през 2018 е обявена за жена на годината в Мексико

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини