От х:

Днес в x:

18 °C

Софийската филхармония с великолепна програма и звездни гости за 90-тия си сезон

Институцията ще финансира сама юбилея си с 2,5 млн. лв. преходен остатък

Повече от амбициозна програма подготвя Софийската филхармония за юбилейния си 90-и сезон. Директорът Найден Тодоров обяви концерти с толкова много звезди, че биха могли да напълнят афиша им за няколко поредни години – но всичките предстоят сега, в рамките на сезон 2018/2019.

Пристигат знаменитости на операта като Анджела Георгиу и Паата Бурчуладзе, цигулари и виолисти като Табеа Цимерман, Джошуа Бел, Вадим Репин, пианисти като Паул Бадура Скода и Елена Башкирова, диригенти като Антони Вит, Юка-Пека Сарасте, Алфред Ешве, Леиф Сегерстам, Шарл Дютоа, Ян Латам-Кьониг, Йорма Панула, Дарил Анг, Павел Балев, любимци на българската публика като Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, Георги Черкин, Аглика Генова и Любен Димитров, Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Борислава Танева, Милена Моллова, Марио Хосен, Йоанна Каменарска…

Софийската филхармония ще може да си позволи тези големи имена, защото приключва настоящия сезон с т.нар. преходен остатък в размер 2,5 млн. лв. Това не се е случвало никога с тази институция, чиито директори винаги са се оплаквали от липсата на финанси. Притиснати от системата „делегиран бюджет“, през настоящия сезон музикантите от Филхармонията произведоха извънредно количество концерти, което диригентът Найден Тодоров смята да намали догодина. 

Първата голяма звезда през новия сезон ще бъде грузинският бас Паата Бурчуладзе – той излиза на сцената на зала „България“ на 21 септември с произведения на Мусоргски. Освен със славата си на оперната сцена, Бурчуладзе е прочут и с гражданската си активност – той е основател на политическата партия „Държавата на народа“, а от 2017-а певецът е художествен директор на оперния театър „Михайловски“ в Санкт Петербург.

Цигуларят Вадим Репин е идвал като малък в България, а на 27 септември българската публика ще го види и като звезда. Свирил е с Берлинската и Виенската филхармонии, с „Концертгебау“- Амстердам, с Филаделфийската филхармония и Лондонския симфоничен оркестър. А със Софийската филхармония ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Шостакович.

Анджела Георгиу е другата оперна знаменитост, която ще излезе пред българската публика в юбилейния сезон на Филхармонията. Гастролът ѝ у нас ще бъде на 28 февруари.

Билетите за юбилейния 90-и сезон ще бъдат пуснати в продажба на касите на зала „България“ след броени дни. Първоначално ще бъдат предложени на филхармоничното общество, а в края на следващата седмица – и на всички ценители, на цикли и с отстъпки. Билетите за конкретни концерти ще се появят на касите в края на този сезон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини