От х:

Днес в x:

16 °C

Доброволци спасяват бебета и подменят кувьози... с капачки!

  Вероятно сте чули, че разни хора събират капачки? И знаете ли, че сега на 13.04. - събота - ще има големи акции за събиране на капачки в София и Пловдив? А знаете ли защо?

  Едно от всеки десет деца се ражда недоносено, а когато едно бебе се роди преждевременно, то има нужда да прекара известно време в медицински уред, наречен кувьоз, за да се адаптира и развие нормално.

  А всяко трето дете, което е било в кувьоз, развива увреждане на зрението. От една страна заради самата недоносеност, и от друга - заради застарялата техника, тъй като за съжаление повечето кувьози в малките общински болници са стари, амортизирани или направо неработещи

  Преди по-малко от година и половина - двама ентусиасти, Лазар Радков и Мартина Йорданова, започват до работят по нестандартно решение на този проблем - започват да събират и рециклират пластмасови капачки, а с парите закупуват и даряват кувьози на малките общински болници.

  Само за първата година на кампанията си успяват да съберат и рециклират почти 70 000 килограма пластмаса и със събраните от рециклирането и дарения средства да закупят и дарят шест кувьоза съответно в:

  - Червен бряг
  - Чирпан
  - Ботевград
  - Нова Загора
  - Троян
  - Кнежа

  В процеса успяват да увлекат стотици хиляди хора не само да събират капачки да даряват, но и да събират и изхвърлят боклука си разделно и да потребяват пластмасата по-разумно (т.е. да я редуцират).

  Междувременно успяват да съберат средства и да осигурят още пет кувьоза. Първите два от тях ще бъдат дарени в Харманли и Берковица.

  В момента доброволците проучват къде са най-нужни останалите три, а на 13.04.2019 г. - от 9:00 до 15:00 ч. те организират голямо събиране на капачки в София пред Националния стадион и в Пловдив пред МЕТРО 1.

  Според изчисленията на доброволците със сегашните темпове на събиране на капачки и парични дарения, до есента, когато ще бъде следващата им кампания, ще са успели да закупят и дарят още шест кувьоза, което ще означава 17 подменени кувьоза за по-малко от две години от началото на кампанията.

  Нека разгледаме и колко всъщност е голям проблемът с кувьозите в малките населени места. Организаторите споделят с нас, че преди дарените от кампанията нови кувьози:

  - Старият кувьоз в Ботевград е бил от 1985-та и не му работело нищо освен нагрвевателя
  - Старият кувьоз в Троян бил от 1989-та и в подобно състояние
  - Кувьозът в Нова загора бил от 1981-ва и също почти нищо не му работело
  - А тези в Чирпан и Кнежа са били съответно от 1976-та и 1981-ва и изобщо не работели

  На въпроса къде е държавата в случая, Лазар и Мартина предпочитат да отговорят:

  "Щом никоя администрация до този момента не е решила този проблем, значи никой няма желание да го реши. В подобна ситуация нещата опират до нас гражданите - да се организираме и да помогнем на болниците в най-голяма нужда! И вече го правим. И дори май ни се получва."

  "Ето, събота дарихме кувьоза в Кнежа, понеделник вече при тях се е родило недоносено бебенца в 34-та гестационна седмица, тежащо едва 1500 г и кувьозът веднага го приютил и му е помогнал", споделя Лазар крайно развълнуван.

  "Една от основните ни цели е да стимулираме хората да доброволстват и да правят нещо по активно по множеството проблеми, които ни заобикалят", допълва Мартина.

  Каузата също така е 100% доброволна и прозрачна, движи се 100% от доброволци и 100% от средствата отиват за закупуване и даряване на кувьози.

  Мартина и Лазар се надяват да мотивират повече хора да доброволстват и да работят активно, за да направим България едно малко по-добро място за живот.

  И ви канят да подкрепите каузата им като харесате страницата им във Facebook и да се присъедините заедно с приятели на 13.04.2019 г. (събота) към Голямото събиране на капачки пред Националния Стадион в София и пред МЕТРО 1 в Пловдив.

  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ев
   ЕВРОАТЛАНТИК
   2 0
   18:01, 11 апр 2019
   Поредната простотия За тия кувьози си има държава тя е длъжна да ги осигурии когато и свършат парите чак тогава да каже --ДАРЯѝВАЙТЕ Сега се получава така едни крадът даржавата и в същото време викат ДАРЯВАЙТЕ Ееееее много станахте нагли господа държавници

  Хороскоп за 30.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  30 мар 2020
  Последни новини