От х:

Днес в x:

Нацисткият поздрав на абитуриентите, който потресе света

Намеренията не са от значение, лошата шега на един човек  е пропаганда за друг.

Тази снимка предизвика международна реакция. Ученици от гимназията - млади бели мъже, показват "зиг хайл" и не се чувстват никак притеснени от това. Всъщност историята е съвсем друга, но също заслужава светът да бъде потресен. Почти година след като момчетата от гимназията в Барабу се снимат с вдигнати ръце, BuzzFeed разказва тази истинска история.

На 5 май 2018 е абитуриентския бал на училището в Барабу. Всички се събират, костюмирани и нагласени, там са семействата и близките им. Всички се снимат, както е традицията.

Гимназията „Барабу“ не наела официален фотограф, тъй като събирането на випуска технически не е училищно събитие. Но Пийт Гъст, бащата на един от абитуриентит бил собственик на малко фотостудио и имал хубава камера и статив. Той строил момчетата и започнал да ги инструктира за обичайните пози - обърни на ляво, малко надясно, направи Джеймс Бонд с пистолет, направи смешно лице. Било горещо, а момчетата били нетърпеливи. Фотографът ги накарал да вдигнат юмрук във въздуха, после да отворят ръка, защото юмруците не са забавни.. 

Не е ясно какво точно е казал фотографът. Той никога не се е съгласил да коментира тази история, въпреки многобройните искания за коментар. Някои от момчетата си спомнят, че казвал да направят вълна - знак "че се сбогуват с родителите си“. Един от учениците казал на телевизията в Медисън, че Гъст сам показал този жест.

Това, което се случва по-нататък, обаче, е ясно - цифрова снимка, видяна по целия свят. Един от младежите - Филип Золпър веднага разбрал как изглежда това - поздрав „Зиг Хайл“, поздравът на нацистите. Но той не свалил ръката си. Помислил си, че ситуацията е нелепа и даже смешна - тъпият баща на неговия съученик изглежда му наредил да направи нацистки поздрав. Золпер бил уморен от стоенето и му било горещо. Решил, че ще го направи с другите.

Както и най-малко 30 от 63-те тийнейджъри, а цялата работа продължила около 10 секунди.

Золпер разказал на родителите си, когато те се върнали от пътуването си в Гватемала. Родителите на Филип са хиропрактори. "Няколко момчета вчера направиха Зиг Хаил на шега, като слушаха фотографа" - каза им той. "И ако не се изтрие, вероятно ще ни навреди".

В продължение на половин година снимката си стояла почти незабелязана в галерия, наречена „BHS Prom Pic's“ на сайта на Гъст. Но на 11 ноември малък акаунт в Twitter - @GoBaraboo я публикува, местна жена на име Карли Сайдей препоства с текст, че посътт вече е изтрит, "но аз просто искам [училищните власти в Барабу] да са наясно с тревожните действия, които са представени на тази снимка. Това е повече от отвратително".

Сайдей отбелязала поста като „политика“, а алгоритъмът на платформата го показал на журналиста от Ню Йорк Жул Суздалцев. Рано на следващата сутрин Суздалцев публикува снимката за своите 85 000 последователи, като пише: "Ако някой от гимназията Барабу в Уисконсин може да ми обясни защо изглежда, че целият мъжки клас от 2018 г. вдига Зиг Хайл на снимките на бала, би било чудесно.”

Врусното възмущение идва почти закономерно. Шестнадесет дни преди това мъж уби 11 евреи в синагогата  в Питсбърг, като крещеше антисемитски обиди. Два месеца по-рано имаше изслушвания във Върховния съд за предполагаемото сексуално насилие в средните училища, които предизвикаха национален ожесточен дебат за привилегиите на младите бели мъже и щетите, които тези привилегии могат да причинят на другите. През последните няколко години се наблюдава и нарастващ страх от бяло националистическо насилие и организирането на групи в цялата страна. Окуражени от реториката на президента Тръмп, групите за превъзходството на белите в Съединените щати и в чужбина събират все повече членове и засилват пропагандата си, особено онлайн.

Така че снимката на десетки млади американски мъже, почти всички бели, много от които показват нещо, което приличаше на жест, почти универсално свързан с убийството на милиони хора, включително 6 милиона евреи, бе забелязана от света. Туитът на Суздалцев бе репостнат почти 27 000 пъти. Основните национални медии разказват истории и много от тях изпращат репортери в Барабу. Сара Силвърман и Миа Фароу осъдиха жеста на снимката в социалните медии. Също така и организациите, които сериозно са фокусирани върху моралната тежест на Холокоста.

„Трудно е да се намерят думи“, пише в туит от музея Аушвиц-Биркенау в Полша, по повод снимката. „Ето защо всеки ден работим усилено, за да образоваме. Трябва да обясним каква е опасността от растящата идеология на омразата. Аушвиц със своите газови камери беше финал на дългия процес на нормализиране и приемане на омразата."

Много от момчетата на снимката не само правят този жест на омраза, но го правят публичноа без видим страх от последствия. Расизмът в гимназията Барабу става вирусна тема, както и докладът, че училищните в района са получили 11 жалби, основани на раса, предходната година. Снимката и тези доклади сякаш засягат целия град. "Дезинфекцирайте бедния Барабу със слънчева светлина", пише един популярен потребител в Twitter. "Добра работа, Америка", пише друг.

Това продължава, докато вниманието не се насочва към видеото, заснето два месеца по-късно, с противопоставянето между момчетата от училището в Ковингтън и коренното американско население.

Барабу остана белязан. Неизвестният град с население 12 000 души от Средния Запад стана емблема на възраждащата се американска расова и религиозна нетърпимост.

"Това не е Baraboo. Това не сме ние"- казва Ед Гийк, градският администратор на Барабу, пред „Милуоки Джърнъл Сентинел“ в дните след като снимката стана вирусна. И все пак за повечето от външния свят точно Барабу е на снимката.

Хиперфокусът на социалните медии върху Барабу като „нацисткия град“, пропусна една по-широка точка - поздравът или нещо подобно можеше да се случи почти навсякъде в Съединените щати. Подобни, макар и по-малко драматични инциденти с ученици от гимназията и нацистки символи, се случват в Нюпорт Бийч, Калифорния; Минетонка, Минесота; и дори във Вашингтон, в изключително  либерално училище, което се гордее с многообразието и където бившите президенти Бил Клинтън и Барак Обама изпратиха децата си.

Очевидно е, че интернет промени начина, по който тестовите граници на юношите стават очевидни. Но също така разшири аудиторията за тези поведения от малки, изолирани и социално контекстуализирани групи от отегчени ученици до цялостна контекстна медийна екосистема. В тази екосистема също влиза международно възродената, интернет ориентирана, понякога и смъртно насилствена бяла националистическа десница. Това е място, където намеренията не са от значение, където лошата шега на един човек е пропаганда за друг.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини