От х:

Днес в x:

Футболът влезе в Музея на Хасково

    Фото албум с кратката история за развитието на футбола в Хасково през 20-ти век представиха днес в Регионалния исторически музей.

    Сред гостите на събитието бяха бивши футболисти и треньори, участвали в годините в хасковския тим. В музея дойдоха и някои от най-заклетите фенове.

    „Запалянко не е мръсна дума. В близкото минало хасковлии от сърце са подкрепяли футболистите, без значение от ситуацията.“, каза при представянето на албума главният му съставител историкът д-р Красимира Узунова.

    Част от снимките в книжката са от колекцията на Музея, за съставянето й са помогнали и някои от футболните деятели със спомени. На тях д-р Узунова благодари и обеща, че ще се работи и в посока оформянето на експозиция, посветена на футболната игра в града. Като един от експонатите в нея тя обеща да присъства юбилейната тениска,  която днес беше подарена на Музея, посветена на 40-годишнината от влизането на  Хасково в А група.

    Футболът в Хасково идва като игра обаче много по-рано, още в началото на миналия век. Първата футболна топка се появява тук с възпитаниците на Робърт колеж от Цариград- швейцарски учители по физкултура, който преподават в училищата във Варна и София. Първите сведения за играта в Хасково са от 1911 година. Тогава тя е наричана „ритнитопка“. Коста Арнаудов пише в своите спомени, че първоначално са ритали топката, без дори да предполагат, че става въпрос за игра с правила.

    През 1924 година в Хасково вече са съставени махленски отбори от търговци, тютюноработници, чиновници и има местно първенство. Отборите обаче все още не успяват да се подготвят така, че да участват във вече създаденото в България Царско първенство за царската купа.

    Подготовката става по-професионална едва след 44-та година. Приблизително от това време влиза в  играта и Петър Геров. Той бе най-възрастният футболист и треньор, присъствал при представянето на фото албума днес.

    86-годишният Геров се влюбва във футбола, когато е на 12 години. Ходел на Ямача, където се тренирало на поляната, първоначално, за да подава топката на футболистите и когато му позволят да им обува обувките. По-късно влиза в състава на работническия СК "Ботев"- Хасково. Неговият първи треньор е Георги Тонев-Гежо. През 1963 година влиза в отбора „Димитър Канев“, като помощник- треньор.

    „Той беше най-добрият халф. Научил ни е на търпение, на борбеност, на сплотеност“, казва за него днес един от възпитаниците му -Таню Мешов, който по-късно е и капитан на отбора.

    Стадионът на Ямача се появява през 60- те години на миналия век, за да се подкрепи хасковския отбор. Първото име на тима е „Ашика“-по прозвището на Димитър Канев, от ръководството кръщават отобар впоследствие на загиналия ремсист, тимът в края на века вече е „Хасково“.

    Като част от тима през 1981 година е и младата българска футболна надежда Наско Сираков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ле
      ЛЕВСКИ
      6 -2
      13:04, 3 апр 2019
      Първият отбор създаден в Хасково,се казва-Левски .
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      8 -11
      15:07, 3 апр 2019
      Тая кобила ,Краса ,и там ли си навря носа?
    • 3
      Ра
      Рачко пръдлето
      5 -2
      15:54, 3 апр 2019
      Мастикич„ Кака ти Краса с тая фланелка дето е проснала може3 и аспирантура да започне Дай БОГ
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      8 -1
      18:35, 3 апр 2019
      Коцето и Факети не само бяха страхотни футболисти,но си останаха много свестни хора.Много свестни!!!
      Ама кой ли му пука?Малко хора запазват честта си.Те го направиха.
    • 5
      Ща
      Щази
      5 0
      19:30, 3 апр 2019
      Коцето,Минко Топузаков,Митко Николов,Чурката,бяха добри играчи.Но най класните,които съм гледал да играят за Хасково са Станимир Стоилов,Димчо Марков и Наско Сираков.Говоря за времето от когато съм проходил на стадиона,а именно от 80 та нататък!
      • Ди
        Димов
        1 0
        20:38, 5 апр 2019
        Мъри игра много малко. От тримата за хасковлия признавам само Димчо Марков. Иначе Кордов е един от най добрите играчи, които аз съм гледал. Бъчвара, Кичека, Михалков. Но палмата е за Коцето.
    • 6
      Къ
      къде си бе маймун
      5 0
      20:49, 3 апр 2019
      Мастикаджията се отчете, само Кенанския маймун липсва нещо?
    • 7
      Ке
      кенанския лъв
      4 0
      02:46, 4 апр 2019
      Кенанската маймуна си чеши червения задник на една чилия.
    Последни новини